Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Artilleri

Side 5 af 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

Go down

Artilleri - Page 5 Empty Ammunitionsproduktion.

Indlæg by Thomas Tors okt 12, 2023 3:55 pm

Noget så banalt som artillerigranater.

  1. Vi skal gøre os klart, at dels holder den krig i Ukarine ikke op lige med det første - og der bruges en sindssyg mængde af dem. Men når det behov er dækket, kommer hele spørgsmålet om, at lagrene har været utilstrækkelige. Vi skal have helt anderledes med depoter. Det betyder en fast efterspørgsel i den overskuelige fremtid.
  2. Vi skal også være opmærksom på, at den produktion skal dække ikke bare Danmarks behov; men hele Skandinavien. Så begynder vi at tale om volumen i produktionen.
    Kommer der først volumen med tidssvarende produktionsteknologi, så skulle det være muligt at markedsføre sig i produktion af en standard vare til konkurrencedygtige priser.
  3. Vi taler om hele forsyningskæden, der skal bygges op - hvilket skulle være økonomisk overkommeligt. Selve produktionen beror på underleverandører. Det er mig lidt af en gåde, hvorfor man ikke har hørt noget om mangel på kanonløb.
  4. Vi har masser af energi til produktion af sprængstof - der vil altid være overskud af el fra vindmøller - her varierer produktionen ude af harmoni med grundlast. Norge og Sverrig har masser af depot plads. Man kan bare tænke på mulighederne for depoter i nedlagte miner (som vi ikke har for mange af i Danmark; men det har de i Norge og Sverrig.
  5. I en typisk industrivirksomhed er omkostningerne fordelt på omkostningsart typisk: 1/3 i lønomkostninger, 1/3 materialer fra underleverandører. En bilfabrik går ikke ud og graver jernmalm op og smelter det. 1/3 på forrentning og afskrivning af produktionsapparatet.
  6. Svenskerne ved ALT om metalbearbejdning - årsagen til at der er så mange sjældne jordarter, der er opdaget i Sverrig skyldes at skidtet forurenede kobber mv. og gjorde det vanskesligt at få f.eks. kobber rent. Legeringer opfører sig altid underligt f.eks. i forbindelse med smeltekurver - specielt, hvis man ikke véd, hvad det er legeret med.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33719
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Artilleri - Page 5 Empty Nu fandt vi ud af, hvad de HIMARS sendt til Ukraine skulle bruges til.

Indlæg by Thomas Ons okt 18, 2023 4:27 am

Man kan af de billeder, som russerne har offentliggjort se produktionsdatoen: Der er tale om missiler fremstillet i 1993-94 som nærmer sig sidste salgsdato med raske fjed. Som meny skriver på den slags varer: "Skal bruges snart". En opfordring som er komplet overflødig til Ukrainerne.
Det er missiler, der er endnu funktionsdygtige; men skal udskiftes - alligevel.
Som vi kan se - og senere vil få bekræftet, når satelit billeder bliver frigivet - de virker ganske udmærket. Det selvom dem, der skal afløse dem i depotet er de opdaterede versioner.

Min konklusion er: Det betyder at produktionen af afløserne er i ordre. Industrien er på vej op i omdrejninger.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33719
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Artilleri - Page 5 Empty Hawkeye

Indlæg by Thomas Man nov 13, 2023 12:57 pm

Det er et system som dette, jeg har i tankerne til de lette enheder, der kan forskydes med Hercules.

Reklametryksagen.

Den har en rækkevidde på 11½ km med ladning 7 og en rækkevidde på 15 med base bleed. Det er - ikke unaturligt - mindre end de 20 km og 30 km hhv. for 155 mm.

Overflade/volumen (på en kugle) er: (4 * pi * r2) / (4/3 * pi * r3) = 3 * r2 / r 3

forholdet mellem 105 mm og 155 mm er (1052 / 1053) / (155sup]2[/sup] / 1553 = (1052/ 1552)/ (1553 / 1053) = 155/105 = 1½.
Det passer nogenlunde, at 50% større kaliber omsættes til 50% større rækkevidde.

Men den dims må kunne sættes på et "Øgle" chassis med alt personellet i beskyttelse. Den vil gå fint i spænd med 120 mm mortér med en rækkevidde på 7 km.

Fidusen med de lette styrker er, at de åbner ild mod fjenden fra positioner, hvor de ikke var for en time siden - ja, de var ikke i landet i går morges. Som russerne angriber, så vil en BTN tvære en BDE ud på en formiddag - og her mener jeg: Nedkæmpe.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33719
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Artilleri - Page 5 Empty Briterne anskaffer Archer

Indlæg by Thomas Tors nov 16, 2023 10:38 am

Sverrig.

Efter invasionen af Ukraine, så er SEK faldet med 10% ifht. GBP - så begynder prisen at blive til at tale med. Ifht. DKK er faldet 12%, fordi de stockholmske narrehoveder forsøger at ryste DKK - hvilket ikke tegner særlig godt. Naturligvis kan Riksbanken ikke bringe inflationen under kontrol, når alle importvarer bliver dyrere.

Systemet er nok godt nok, så derfor bliver det interessant om det bliver det danske valg - hvilket der skulle være en god chance for. Under hensyntagen til prisen. Fidusen er, at genladningen sker fra et specialkøretøj. Efter danske forhold, så vil disse køretøjer kun omlade fra en Hercules i sikker afstand fra droner.
Organisatorisk er det mere relevant, at forsyningskøretøjet betyder at træn delen bliver direkte integreret i batteriet.

Plan om anskaffelse af 24 til et regiment - skulle betyde 8 batterier til et regiment. Hvad mere er, at det system kan køre med en besætning på 3 mand - så laderen smides over på hjælpekøretøjet. Man sparer dermed trængutterne - hvilket er en fordel. Samtidig undgår man fremskudte depoter, hvor det viser sig, at de er sårbare.

Al snakken om, at EU ikke leverer den rekvirerede ammunition? Hmmm.... Vi er kommet i en situation, hvor Ukraine har ildoverlegenhed over russerne, så det er i højeste grad et spørgsmål om, hvad der kræves. Når man begynder at importere ammunition fra Nordkorea, så vil ildkraften af et russisk batteri falde. Hvis et batteri på 8 pjecer går fra en forsager procent på 30 til 40, så vil en salve fra 8 pjecer give 4,8 granater i målet - der virker - mod 5,6 med 30% forsagere.
Pointen er imidlertid, at hvis man kan bringe forsagerne ned på 10%, så vil et batteri på 6 pjecer give samme antal granater i målet (5,4 stk.) som et batteri på 8 med 30% forsagere. Et halvbatteri med 3 pjecer og 10% forsagere vil give 2,7 granater (i gennemsnit) i målet give halvbatteriet samme effekt i målet som et helbatteri med 6 pjecer og en forsagerprocent på 40.

Det lader til at være de overvejelser, der gør, at man overvejer at anskaffe 18 pjecer i Danmark. Det er så bare ammunitionskvaliteten.

Tilsvarende kan man bytte rækkevidde ud mod præcision. Det gør unægteligt base bleed mere interessant - trods meromkostningen. Enten kan man få 50% større rækkevidde eller tilsvarende tættere gruppering. Her vil jeg så anbefale, at lette tropper i stedet bruger mindre ladning, så rekylen bliver til at håndtere på et let køretøj. Man kan så også nedsætte løbslængden.

Konsekvensen er imidlertid, at halvbatteriet foruden et forsyningskøretøj og skal have et dronekøretøj til korrektion af ilden. Vi skulle kunne nå op på samme præstation med let artilleri som et middelsvært. Det gør så også, at man kan forsyne fra helikopter.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33719
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Artilleri - Page 5 Empty En interessant udvikling.

Indlæg by Thomas Tors nov 23, 2023 12:29 pm

Der er blevet leveret en modificeret HIMARS til Ukraine. Der er muiigvis tale om en HIMARS, der kan skyde en raket ud - som derefter frigør en mindre bombe med vinger (der foldes ud). Det lyder interessant, fordi de bomber koster ikke alverden og raketten formentlig kan bygges meget billigere.

Om det er en forbedring? Muligvis. Men at man leverer én HIMARS tyder på, at man vil have den Georg Gearløs løsning afprøvet i praksis.
Det kan være en udmærket måde at forlænge rækkevidden på HIMARS. Der er ikke så meget sprængstof i dimsen; MEN der skal heller ikke meget til at futte et ammunitionslager af - hovedparten af effekten kommer fra den ammunition, som eksploderer som sekundær eksplosion - her vil selv Nordkoreansk affaldsammunition eksplodere - de skal bare have en lille ekstra tilskyndelse.

Hvad det egentligt var, der ramte skrighalsen i den patriotiske russiske rockkoncert? Fidusen er, at en fuldtræffer behøver ikke have særlig stor sprængeffekt. Da man så heller ikke skulle bekymre sig om sekundære skader, fordi de ville komme på russiske officerer. Sekundære skader ville kun være en ekstra bonus i dette tilfælde.

Nå, vi får nok at se om den idé har andre applikationer?
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33719
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Artilleri - Page 5 Empty Re: Artilleri

Indlæg by Sponsored content


Sponsored content


Tilbage til toppen Go down

Side 5 af 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

Tilbage til toppen

- Similar topics

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum