Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Råvarer FEB 13

Go down

Råvarer FEB 13 Empty Råvarer FEB 13

Indlæg af Thomas Ons Mar 13, 2013 1:51 am

Redaktionelle bemærkninger:

1) Vi har fået en forklaring på, hvorfor Texas Sweet olien divergerer i prisudvikling (fra en af vore lidet snakkende medlemmer - så meget desto mere værd at høre på, når der bliver sagt noget væsentligt) fra andre olietyper.
Baggrunden er at den canadiske olie har svært ved at nå raffinaderierne, fordi blikkenslageren - som sædvanlig - ikke er blevet færdig med rørarbejdet samt at raffinaderierne i USA trænger til noget modernisering. Altså, det er noget, der vil rette sig hen ad vejen.

2) Den russiske naturgas falder i pris. Det fik vi en forklaring på¨i forbindelse med DONG. Russerne ha nemlig været lige lovlig "friske" i prissætningen af gassen - så meget, at det kan svare sig at sejle gassen ind. Der skal bare nogle efterbetalinger til, så er vi lige gode fjender af den grund.

Kommentarer:

1) Oliepriserne er stabiliseret omkring et 2008 niveau. Hvor stabilt det er, vil jeg tillade mig at betvivle. Det gør jeg, fordi naturgas- og kulpriserne er generelt på vej ned. Vi kan snildt se en tilpasning af oliepriserne, hvor man over tid kommer ned på 1/3 af prisen p.t.
Det har også en sammenhæng med, at jeg ikke tror Kina holder så forfærdelig meget længere.

2) Metalpriserne: Der var et knæk på jernmalm priserne (og i øvrigt sølvpriserne) i 3-4 kvartal 2012, som man tilsyneladende har genvundet. Det havde så også et ekko i rygterne om, at man i Kina lukkede nogle stålværker. Det, jeg tror reelt, der er sket er, at man har pisket produktionen i gang igen - og producerer til lager.
Jeg tror simpelthen ikke man tør andet. Kinesisk sværindustri er ualmindelig rædselsfuld og ineffektiv. Der er bare den hage ved rationaliseringer og fyringer i sværindustrien, at stålarbejdere har det med at blive ualmindelig knotne, når begrebet "frokost" bliver et fremmedord - i det tilfælde bliver de særdeles ubehagelige.
De rimelig industrielt relevante råvarer som kobber og tin er stabiliseret nogenlunde på 2006-8 niveau - det hænger IKKE sammen med, at sådan noget som aluminium relativt set kryber langs fodlisten. Det er ikke holdbart - alene fordi aluminium er et nært substitut til kobber, hvor det drejer sig om ton-mængder f.eks. højspændingsledninger.

Den prisdannelse er IKKE holdbar, bla. fordi der er så enorme mængder skrot til rådighed, som let og billigt kan smeltes om. (F.eks. et russisk regiment gamle kampvogne - det bliver til nogle jernbaneskinner. Stål er så let at genanvende, så hvorfor lave nyt?)

Fødevarepriserne:
Korn - alt undtagen ris falder i øjeblikket en smule, hvilket IKKE er spor mærkeligt, fordi USD reelt er blevet revalueret ifht. EUR med 4-5% det sidste halve års tid.
Bagvedliggende er den opadgående trend ikke til at misforstå! Soyabønner har en spids OVER 2008 niveau. At dollarstigningen så har "stabiliseret" hvede og majs er heller ikke stabilt. Men det er det resultat, man får, når man som kinesere ligger og spiller smart med at undervurdere sin valuta af eksporthensyn. Man bliver straffet på importpriserne. Kina mangler olie og fødevarer til de grader - og så bliver prisen derefter.

Kød: Her skal man hæfte sig ved at prisen på kyllinger (mit generelle forbrugerprisindex) stiger - igen det betyder ikke noget i Vesten, fordi fødevarer er så lille en del af budgettet.
Over de sidste 2 år er prisen på kyllinger steget med 8½% - de sidste 12 mdr. med næææsten 10%.
Hvis man i Kina med vold og magt (skal forstås bogstaveligt) vil holde fødevarepriserne nede, så vil egenproduktionen af fødevarer blot falde - og man bliver nød til at købe i dyre domme - og det BLIVER dyrt.
Oksekødet har stabiliseret sig på et ret højt niveau; men når kineserne smugler tørmælk, så er der stigninger i mælkepriserne på vej, så oksekødet kan snildt stige mere (fordi man udskyder slagtningen af malkekøer) - det sammen med stigende foderpriser. Lammekødet har end ikke overvejet at stige til tidligere højder - formentlig p.gr.a. den fortsatte uro i Mellemøsten. Det problematiske er flæskepriserne, der ikke rykker som de skal - endnu. Flæskepriser har det med at bevæge sig uheldigst muligt for bønderne, så man betaler høje foderpriser - og når der skal slagtes, så er kødpriserne faldet.

Specielt med henblik på landbruget.

Ser vi på kunstgødningspriserne, så er de specielt på vej ned for fosfat og kalium - pænt endda - den postulerede stabilisering i 2011-12 var jo (forudsigeligt nok) IKKE en stabilisering; men snarere en midlertidig indlåsning. Kun kvælstoffet ser ud til ikke at ville lege med i denne omgang; men det gør mindre for det kan i vidt omfang erstattes af staldgødning.
Nu skal vi så have nakket økoidioterne og miljøfjolserne i SF og Enhedslisten, så vi kan få et ordentlig høstudbytte og få dyrket hele landbrugsarealet, så vi kan lave foderet til de større svinebesætninger, der skal til.
Som vi har set så er der stigende foderpriser - kompenseret for dollarstigningen - det skal på et tidspunkt ud i forbrugerpriserne. Ham - Pling Plang, der var på besøg købte 20.000 tons svinehaler, -ører og -tæer: Det var, hvad han kunne få, når han ikke ville betale prisen for kvalitet.
Så der KOMMER stigende flæskepriser - det kommer til at tage lidt endnu; men det kommer.

Udsigterne for landbruget er LANGTFRA dårlige. Oksekød er i index 175, hvor det nok bliver - simpelthen fordi mælkepriserne stiger. Det tager altså tid inden en ko begynder at blive produktiv. Svinekød er i index 75 - og der er ikke nogen grund til, at de ikke skulle komme i 150.
Med prisstigninger forude i det lag, så vil en del landbrugsregnskaber se fornuftige ud - og gælden kan omlægges til reelle obligationer.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34541
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum