Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Ukraine opdateret:

Go down

Ukraine opdateret: Empty Ukraine opdateret:

Indlæg af Thomas Ons Jun 05, 2024 11:04 pm

Og relevansen:

 1. Rusland sidder på daglige tab på mellem 1000 og 1500 mand. Det betyder ca. 40.000 om måneden. Det er mere end Rusland kan erstatte - selv med en "uddannelse" kun svagt bedre end danske værnepligtige. Der er væsentligt flere artillerisystemer end kampvogne, der går russerne tabt. Vi må regne en underafdeling af kampvogne og 5 artilleri underafdeling - dagligen.
 2. Ret beset er det ikke et problem med granater for Ukraine. Dels har "tørken" gjort Ukraine mere bevidst om hvilke mål, der er en granat værd, dels er man begyndt at anvende selvmordsdronerne til alle de mål, der ikke er en granat værd. Dels er spørgsmålet, at skifte hele det Ukrainske artilleri ud. Ukraine gider ikke mere erobre russiske pjecer. Dels fordi det er ikke til at opdrive 152 mm ammunition og 122 mm er heller ikke interessant. Dels rækker de russiske pjecer ikke ret langt, dels er er præcisionen så ringe, at det er spild af kræfter at skyde løs. Det skal nok blive sådan, at Ukraine bliver storeksportør af messing. Man er heller ikke interesseret i haubtizere; men beskyttede kanoner på hjul. Det med at prodse en trukken kanon på, det er ikke hensigtsmæssigt.
  Men det er en helt anden problemstilling, der ikke er så let at klare, fordi det med at bore kanonrør ud er præcisionsarbejde. Russerne har formentlig problemer med løbssprængninger, del er løbene slidt, dels har de som udgangspunkt næppe været i den bedste stand.
 3. "Tørken" skyldes fomentlig hovedsagligt at artilleriammunitionen har nærmet sig sidste holdbarhedsdato og skulle som sådan alligevel erstattes. Det er nok også problemet omkring Danmarks donation af alt artilleriet. Frisk ammunition har ikke været til at opdrive - og så er det omsonst at uddanne folk på det. Endelig var værktøjerne ammunitionen blev lavet på så gamle, at der ikke var personale, der kunne betjene det.
 4. I det omfang Vesten har en dagsorden, så er det den totale destruktion af den russiske hær - og her blever man godt hjulpet af katastrofen i Moskva.
 5. De efterhånden omfattende udrensninger i den russiske hær tyder på, at Putin også er ved at løbe tør for syndebukke.
 6. Ganske som forventet er Kina heller ikke tilfreds med prissedlen på russisk olie og gas. Europa vil ikke købe energi fra Rusland og Kina vil ikke betale. Derfor kommer Rusland ikke tilbage som energileverandør, fordi udvindingsomkostningerne er så abnormt høje i Rusland.
 7. Ukraine er i færd med at forme kamppladsen: Fjerne forsyningerne til russerne, pille luftværnet fra dem.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Russerne tog chancen

Indlæg af Thomas Tors Jun 06, 2024 7:56 am

og tabte.
 1. Ukraine gennemførte et eleastisk tilbagetog og lokkede russerne i en fælde.
 2. Zelenskly har offentligt meddelt, at opgaven var at tilføje russerne så store tab som muligt?
 3. Krigsfanger fortlte at de var blevet sendt Kharkiev fra andre steder på fronten, hvilket pincipielt er fornuftigt set fra russisk side; men betyder, at de så ikke var til rådighed andre stedee.
 4. Brugen af dron.er mod forsyningskøretøjer
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Ukraine skal omstille sig.

Indlæg af Thomas Lør Jun 08, 2024 2:57 am

Militært:

 1. Det er ikke nok, at få F-16, fordi taktikken er helt anderledes. Det betyder, de MEST erfarne Ukrainske piloter (og instruktører) er de DÅRLIGST egnede, fordi de hænger i gamle vaner. Det gælder også for jordpersonellet.
 2. Tab af Leopard 2 og Abrams er lettere at bære, fordi personellet overlever, hvilket ikke er tilfældet for russerne.
 3. GMLRS er ikke så effektive mere, fordi russerne - forventligt - har lært at jamme GPS systemer. Det betyder at brochure tallene ikke har den store relevans for praktikken. Det betyder ikke, at GMLRS er ringe - det betyder, at de opfylder deres oprindelige formål, nemlig at erstatte 203 mm artilleriet. For rør-artilleri, så præsenterer lydmuren et problem - det kan godt være, at overflade/volumen forholdet for de større granater er bedre; men relativt er problemerne med forsyning og håndtering af skidtet langt større end for en HIMARS med GMLRS. Raketterne er måske dyrere, men samlet er de en besparelse, fordi man slipper for det meste af bøvlet.
  Samlet set betyder det, at 155 mm er ved at have monopol i rør-artilleriet på rækkevidder mellem 10 til 30-40 km. Derudover er det HIMARS op til en 80 km. Skal man længere, så er det HIMARS med ATACAMS.
  Under 10 km, så taler vi morterer på 120 mm. 81 mm morterer er for nærkamp og kun anvendelig, hvis man ikke har andet.
  Alt dette betyder ikke, at CAESAR er et dårligt system, der anvender fuldt 52 kaliber løb. Det betyder, at man skal anvende mindre drivladning - alene tanken, at anvende ladning 8 er knald i låget. Jeg kan godt lide tanken om M777 titanium "reciever", der som sådan ikke er trykbærende; men lettere. Fidusen ved CAESAR er, at i 6*6 udgaven, så er den lufttransportabel og har en rækkevidde på en 20-30 km uden alt for mange narrestreger og reduceret drivladning. M777 med en løbslængde på kun 39 kalibre er for kort og ubeskyttet. Fidusen med artilleri er ikke, at skyde så meget krudt af som muligt; men AT RAMME.
 4. Det, jeg også hæfter mig ved: De forsøg man laver med at anvende det svenske system med at bruge veje som landingsbaner for kampfly. Fidusen er, at man kan sprede flystyrkerne og derfor ikke skal bygge dyre bunkers til dem og kan holde det egentlige vedligehold så langt bagud som muligt. Fidusen er, at disse flyvepladser kan oprettes ad hoc - og sløjfes tilsvarende hurtigt.


Det hele stiller det relevante spørgsmål for Danmark: Hvad er Dansk Forsvars opgave? Det sædvanlige skolelærer-svar er: Forsvare Danmark. Et svar, der er så stupidt, at det er populært. Sagen er: Danmark er ikke en frontlinje stat - ikke længere. Dvs. Putin og deslige skal standses langt tidligere. Det gøres til dels med stationering af tropper i Polen og de Baltiske lande. Den idé er rimelig dødfødt, fordi det anbringer styrken lige for næsen af russersvinene. Fidusen er, at man skal have den operative mobilitet til at forstærke med et minimum af varsel. Det vil medføre, at man skal have militærattachéen til recognoscering af mulige modtagefaciliteter. Det medfører, at personellet skal på jævnlige øvelser i mulige indsatsområder og kortere roterende ophold i udlandet (hvor betalingen også vil være attraktiv). Afskaffelse af værnepligten, fordi den er kun skadelig. Værnepligtige befalingsmænd bliver udvalgt af officerer af bevist og bevidst uduelighed - uddannet af psykopatiske idioter, som ingen vil omgås.
Det man kan gøre er at bruge Hjemmeværnsfolk til støttefunktioner: F.eks. klargøring af flyvestationer - evt. som chauffører på forsyningslastbiler. Hjemmeværnsfolk har deres begrænsninger; men der er brugelige til støtte funktioner - fremfor værnepligtige og deres uduelige officerer og befalingsmænd, der reelt er ikke alene spild af penge; men også er i Putins sold (eller kunne være det).
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Udviklingen?

Indlæg af Thomas Lør Jun 15, 2024 12:57 am

 • Vi ser daglige russiske tab på 1.000 - 1.300. Det vil sige 30.000 om måneden - det er tab, der ikke kan erstattes. Tilsvarende tabes 4-5 batterier artilleri. Kampvognstabene går noget ned - hvilket ikke er overraskende og i overensstemmelse med personeltabene (der er gået en smule ned).
  Zelensky postulerer, at russernes tab er 8:1. Det skal nok passe, fordi Ukraine har lagt uddannelsen i udlandet, så der er ikke mange grønne ukrainske rekrutter i kamp. Samtidig kan Ukraine udspare reserver til omskoling.
 • Det tjekkiske initiativ har skrabet et par 100.000 152 mm granater sammen. Det er småting; men det betyder nok så meget en omfordeling af ældre russisk skyts til lokalforsvarsenheder i baglandet - ved fronten lader de til at få tidssvarende artilleri. De betydende russiske tab i artilleripjecer tyde på at Ukraine har rimelige resultater med kontra-ilden. Her betyder en rækkevidde på+10-15% med samme præcision altså noget. Ukrainerne skal ikke tage så mange chancer.
 • Den russiske sommeroffensiv kommer reelt ikke ud af stedet - bl.a. fordi "tørken" fra USA og festlighederne i forbindelse med Maj-paraderne har formentlig skubbet til tidsplanen.
 • Pengene skulle være ved at være på plads i fideikommisariat.
  Her håber jeg, at mine betragtninger har gjort indtryk, fordi Victor Orbán i Ungarn har gjort, at man ikke kan sende afkastet til Ukraine som et samlet EU/Nato projekt: Det ville Ungarn kunne blokere. I stedet går man så nok på de enkelte lande. Det skulle betyde, at genanbringelse af de russiske aktiver skal dækkes af nationale statsobligationer, hvilket også er det mest fornuftige: Man kan ikke have sådan et par trilliarder kroner slaskende rundt i lommen på bankerne
  Det vil også give bedre priser, når dem, der giver skal bestille sagerne hos andre lande - så kommer de nationale finansmyndigheder til at spille en større rolle.
 • Når vi taler kupon på statsobligationer, så er det reelle afkast stærkt afhængig af inflationen i de enkelte lande:
  Hvis inflationen er 3%, så er det reelle afkast kun 2% og er inflationen 1/4 %, produktivitetsforøgelse 1½ %, dermed bliver afdraget på noget der minder om 3%. I den sammenhæng er skelnen mellem afdrag og rente kunstig og reguleres gennem prisen på obligationen.
  Er der ikke nogen kupon, så vil afkastet på et stående lån være stigningen i tilbagekøbsværdien hvert år. Omvendt vil obligationer med høj kupon have en faldende tilbagekøbsværdi for så vidt som en del af kuponudbetalingen reelt er et afdrag.
  Det bliver spændende, at se hvordan kortene falder på topmødet og Nationalbankens reaktion.
 • Holland vil producere CV90 på licens, hvilket er fornuftigt, fordi Hägglund vil rende ind i kapacitetsproblemer med ordrer i de størrelsesordner, der er tale om. Det vil give et inflationspres i Sverrig, som ingen kan være interesseret i. Et inflationspres i svensk sværindustri vil medføre en højere rente i Sverrig og en svækket SEK. Hvad der bliver det ene eller det andet, det vil formentlig blive en svækket SEK. Ganske enkelt fordi en højere rente vil vanskeliggøre de investeringer Sverrig står overfor. Derfor vil det være fordelagtigt at "nøjes" med licensbetalingerne.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Der er en klar gradient i kampene.

Indlæg af Thomas Søn Jun 16, 2024 2:26 am

Det startede med Mariopol, som russerne jævnede med jorden og gav Ukraine ter store tab. Men slag efter slatg har tilføjet russerne stadig større tab til russerne og stadig mindre resultater. Nu er Vovchansk på den senest åbnede retning delvist generobret - og nu er det Ukrainerne, der omringer russiske styrker og sulter dem ud. Javel, vi taler om kun ca. 400 (eller måske en infanteribataljon (-)), som er omringet.
Indtil videre er det små fremskridt; men de er kontinuerte og vidner om en stadig reduktion i russernes relative kampkraft. Det skyldes dels, at Ukraine har fået (om ikke altid tidssvarende våben og ammunition, så væsentligt mindre antikke end det russerne slæber ud fra depoter og renoverer efter fattig evne).
tere
En anden tendens er et stadigt skift i de dominerende våben: Det startede med Javelin og Stinger missiler plus RPG. Gik videre over russiske kampvogne til HIMARS GMLRS og deciderede luftværns batterier (Ukrainerne brokker sig over, at det går for langsomt: Det ville jeg også gøre i deres situation). Men det er altså lidt svært at følge med i, hvad man skal prioritere - hive ud fra depoter og støve af: Prioriteterne skifter (naturligt nok) hele tiden.

Det næste er, hvor svag og stor Rusland egentlig er: Så længe russerne kan holde en front, så kan de koncentrere deres våben og styrker. Prolemet er imidlertid, at bag fronten er der ikke ret meget og relativt billige droner tvinger russerne til et område forsvar i dybden. Det er både kostbart og vanskeligt at stille på benene uden at pille alt for meget fra fronten. Den russiske hær er indrettet på konstante offensiver for at sikre baglandet - og den går i stigende omfang IKKE:

Det Putin forudser er en krig med Nato, hvilket Nato så forbereder sig på. Det betyder, at Nato-landene dels skal indrette kommandostruktur på den situation - og samtidig skifte hele (eller væsentlige dele) af arsenalet og kun i begrænset omfang er det nok at bringe gamle våbensystemer tilbage i produktion. Fidusen er, at det KOSTER PENGE, men det bliver russerne, der kommer til at betale.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Så fik vi et tal for russiske overgivelser og deserteringer.

Indlæg af Thomas Ons Jun 19, 2024 10:29 pm

At tallet ikke er større, skyldes formentlig, at de bliver slagtet inden de kan overgive sig.

Hvis vi regner de døde for ½ mio. og tager fangetallet på 19.000 - så når vi til en 3-4% af den russiske styrke overgiver/deserterer. Personligt har jeg regnet med 5%; men alt i alt er det et godt ca. tal - på linje med forventningerne: Altså relativt ubetydelige tal.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Rusland har flyttet fra den Finske grænse

Indlæg af Thomas Tors Jun 20, 2024 3:39 am

13:50 med deres tropper. De er formentlig flyttet til Ukraine.


Sidst rettet af Thomas Fre Jul 12, 2024 5:13 pm, rettet 1 gang
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Ukraine gør det rigtige.

Indlæg af Thomas Søn Jun 23, 2024 2:25 pm

Spreder missilluftforsvaret.

Rusland har kapaciteten til at missilforsvare hele fronten og kritisk infrastruktur i dybden. Bare ikke samtidig.

Ukraine bruger billige droner til at angribe i dybden, disse droner kan godt skydes ned; men med missiler, der koster 10 gange så meget som dronen.
Ved fronten forsvarer Ukraine sig med billige systemer som gammeldags luftværnskanoner, håndvåben og Stinger-type missiler. Disse lette våben koster ikke noget videre; men piller våben som langtrækkende missiler ned.

Ukraine har tilsyneladende opbygget et varslingssystem, der minder noget om det system jeg for 20 år siden foreslog til de baltiske lande. De anbringer mobiltelefoner på pæle og når de hører de russiske droner, så kan de nogenlunde plotte kursen. Det kan selvfølgelig overvældes med nok droner; men Ukraine er et stort land. Fidusen er, at man kan nå at køre ud med Toyota pick-ups med et par maskingeværer omkring sandsynlige mål og hvis man får bedre skøn over kursen, så kan man flytte disse pick-ups til langs kursen. Systemet er langt fra vandtæt; men koster ikke noget og vil give nedslidning af angrebet. Det er sådan Geparderne skal anvendes: Plaffe droner og helikoptere ned, når de flyver over fronten. Man kan undgå blå-blå engagementer ved at beordre "Weapons free" og "Weapons tight" (weapons tight må kun skyde på erkendt fjendtlige mål).

Man skal også holde de dyre systemer langt tilbage, for de skal tage sig af ballistiske missiler. De billige våben skal frem og "løfte" fjenden i anflyvningen, så missilerne kan se dem.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Det er sådan CV90 skal anvendes

Indlæg af Thomas Tirs Jul 09, 2024 11:52 am

i Ukraine.
De rækker længere end håndvåben og pansernærkamp våben. De vil være støttet af svære morterer. Fjendtligt artilleri er ikke noget problem, fordi så snart de åbner, så véd man, hvor de er - og så høvler Archer en salve eller to af.
Det er formentlig det, der sker henset til de russiske artilleritab.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Rusland skal tabe.

Indlæg af Thomas Igår kl. 8:43 pm

Det er første gang, det er sagt så klart.

 1. Med Mette Frederiksen helt fremme i fodtøjet.
 2. Med et antal af bilaterale aftaler, der isolerer Orban og Trump.
 3. Penge er ikke noget problem, fordi man har fundet en formel for at lade russerne betale. Disse beslaglagte midler skal investeres fornuftigt indtil Rusland er besejret. Det bliver så ved udstedelse af statsobligationer, hvor provenu bliver aktivt investeret af staterne.
 4. Det oprettes en Nato kommando for logistik, så det ikke bliver hvad man falder over ved arkæologiske undersøgelser i diverse depoter.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Ukraine opdateret: Empty Sv: Ukraine opdateret:

Indlæg af Sponsoreret inhold


Sponsoreret inhold


Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum