Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Nationalbanken får en international pris.

Go down

Nationalbanken får en international pris. Empty Nationalbanken får en international pris.

Indlæg af Thomas Man Mar 18, 2024 1:40 pm

Det er så noget praleri fra Nationalbanks side; men det siger noget om, at hvis man forsøger at angribe DKK, så kommer man til skade.

Noget andet er, at valutareserven er i samme størrelsesorden som den årlige import.
Det næste er, at Norge og Sverrig tilsyneladende har indset det futile i at slås med Nationalbanken og lader til at låse NOK og SEK på 2/3 af DKK, hvilket fratager bankerne muligheden for at lave arbitrage mellem de nordiske valutaer - og i øvrigt i forhold til EUR.

Da Danmark har den allerhøjeste kreditværdighed, så er der masser af plads til at udvide udstedelsen af rigtigt lange obligationer. Det vil betyde et meget lavt afkast på lange obligationer; men det er set fra investorside temmeligt underordnet: Det er for f.eks. pensionskasser afgørende, at sparernes penge ikke bare forsvinder - og der altid er en køber, hvis man beslutter sig til at sælge.

Nu er den danske rente faktisk den samme som den tyske, men det vil sige lavere end alle andres.

Her tænker jeg specielt på 1/4% 2052, hvor der stadig udstedes oveni de 61 mia., der er i cirkulation og 4½% 2039 med 104 mia. i cirkulation. Fidusen er, at hvis renten stiger, så bliver 2052 mindre værd; men 2039 bliver mere værd og ovendt.

Man kan da ikke tjene penge på at skylde penge væk?
Ork JO, hvis man er lidt elegant!

Lige nu køber Nationalbanken op i den højt forrentede 2039 og sælger i den lavt forrentede 2052 (og her regner vi kupon) - om man tjener penge afhænger så ganske af kursforholdet. Det er så ikke de samme kunder der køber og sælger; men udstederen er den samme - og den har varer på begge hylder. Samtidig kan man sælge "lettere brugte" obligationer. Nu er 160 mia. DKK ikke det store i international sammenhæng (kun omkring 20 mia. EUR); men for en lille økonomi, så er det noget, der kan mærkes.
Det skyldes nok så meget, at de banksvin, der forsøger at lege med den danske valuta - dem kan man umiddelbart identificere på deres svære kvæstelser og tandløse mumlen.

Som energileverandør til f.eks. Tyskland, så er tyskerne ligeglade med hvad produktionen koster os - bare vi leverer hvad de efterspørger. Her er vind-energi udmærket: Vind energi er vanvittig uforudsigelig; men overskud kan snildt smides i fjernvarme anlæg. Er der underskud, så køber man vandkraft fra Norge - og betaler, hvad det koster. Kunden får, hvad han har behov for.

Hvorfor har Danmark ikke mere vandkraft? Ganske enkelt fordi Danmark er FLADT. Der er ingen faldhøjde! Norge har faldhøjderne sådan at man kan proppe en generator ind flere steder under vejs. Danmark har skam vandkraft - i Norge altså. Det betyder, at de norske vandkraftværker på visse tidspunkter bruger af reservoiret, så det tømmes med alarmerende hastighed; men da der ikke er vindstille ved Vesterhavet (og i øvrigt) ret længe ad gangen, så kan man evt. vende strømmen, når der er en rigtig rusker.

Det kan man godt tjene penge på.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34064
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum