Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Der er ikke nogen overraskelse på gas-markedet.

Go down

Der er ikke nogen overraskelse på gas-markedet. Empty Der er ikke nogen overraskelse på gas-markedet.

Indlæg af Thomas Lør Sep 02, 2023 8:16 am

Sagen er rimelig banal:

De store oliefelter i de midtvestlige stater i USA har længe brændt naturgassen af - til ingen verdens nytte.
Da olieselskaberner tjener penge - for nu at udtrykke det mildt - på de opskruede oliepriser, så melder det positive problem sig, hvor skal man investere alle pengene: Ejendomsmarkedet er jo en stupid vittighed!
Samtidig er der blevet en del entreprenører ledige efter at have lavet de lange gasledninger i Rusland. Så er det jo en kærkommen lejlighed til at fjerne dem fra Rusland og sætte dem til at lave noget fornuftigt. At Putin og oligarkerne er eklatant selvovervurderende og utroligt stupide er ikke nogen overraskelse.
Det er helt tilsvarende med de flextumpede skolelærere, der tror, at de er så dybsindige og kloge, at fast ejendom altid stiger i værdi. Det gør det ikke, når der ikke er idioter, der vil give fantasi beløb for en knaldhytte i Nordsjælland. Det, der sker er: P.gr.a. den lave rente er gælden ubetalelig. Flextumperne har ruineret sig selv.

Som sagt, så gjort: De amerikanske olieselskaber bygger gasledninger på tværs af USA - hvilet er betydeligt kortere end på tværs af Rusland. Russerne har så gjort de amerikansle olieselskaber den tjeneste at opbygge et marked i Europa for det amerikanske spildprodukt. Prisen på LNG ligger nu mellem 2½ og 3 USD/mmBTU - hvor den så har ligget nogenlunde gennem de sidste 30 år. Den egentlige grund er, at Rusland ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Ledningerne er for lange og vedligeholdet skal foretages i stærkt ubehageligt klima. Dertil kommer en sindssyg betaling til de korrupte russere. Det er to faktorer, der holder de variable omkostninger på russisk gas oppe.

Der er så transitoriske prisbevægelser forbundet med at skifte leverandør. Intet mærkeligt i det. Siden annektionen af Ukraine, så har man jo arbejdet på sagen: Med større lagerkapacitet, større modtagefaciliteter. De er i alt væsentligt på plads nu. Det kan vi se af, at der ikke længere ligger gastankere ud for Portugal, der fungere som lagerkapacitet. Den ekstreme bund på 1 3/4 USD/mmBTU fra 2020 er ikke længere relevant. Dvs. lager- og landtransport kapaciteten er blivet udbygget i fornødent omfang, så leverandørerne ikke længere vil agere laverplads på skibe. I en overgangsperiode er der naturligvis flaskehalsproblemer.

Hvad angår olien, så falder de russiske leverancer til Indien, fordi Indien vil hellere selv raffinere olien - fremfor at købe de raffinerede olieprodukter fra Rusland.
På oliemarkedet er det afgørende, at den kinesiske efterspørgsel bryder sammen - simpelt hen fordi den til eksporten fornødne import af fødevarer og energi overstiger indkomsten ved export af de varer, der er blevet fremstillet - kineserne kan ikke blive ved med at tage penge med på arbejde.
Nu er Kina vel nok det eneste marked af betydning, som den russiske olieindustri har tilbage. Det vil russerne få at føle på eksportprisen på olie mv. til Kina.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34167
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Der er ikke nogen overraskelse på gas-markedet. Empty LNG prisen

Indlæg af Thomas Tirs Nov 28, 2023 9:28 pm

Er nede på 2,9 USD/mmBTU. Igen. Efter sabotagen af ledningen mellem Estland og Finland - samtidig lukker Finland græsen til Rusland.
Her op til jul, så er lagrene fulde. Så russernes generen af Finland vil give bagslag. Nu mangler vi bare at lukke for skibstrafikken til Königsberg.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34167
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum