Råvarer MAR 14
2 deltagere
Side 1 af 1
Råvarer MAR 14
Der er et par væsentlige punkter.
Der er også et par uvæsentlige punkter.
- Kobber er faldet mellem 5 og 10%, hvilket stort set ingen har set. Man har det sidste års tid lukket miner ned samtidig med at efterspørgslen er faldet - fordi Kina er knækket. Nu er produktionen så (tilsyneladende) kommet ned på et niveau hvor prisen møder én eller anden form for efterspørgsel. Det et var noget, der måtte ske, fordi Al siden 2011 har bevæget sig rimelig støt nedad. Al er faldet 33% - rimelig jævnt - over de sidste 3 år.
Det vil have en indflydelse på Cu prisen, fordi der er ret store krydselasticiteter mellem Cu og Al - bla. i eltransmissionsledninger, som er noget, der for alvor tonser. Man har også lukket aluminiumsindvinding ned - det er så helt andre forekomster og helt anden teknologi.
Det betyder dels, at det er noget, man kan forudsætte vil ske fortsat - i et behersket tempo - fordi den efterspørgsel, der er på det nuværende prisniveau må forudsættes at stige ved lavere priser. Dels betyder det, at der er nogle lagre der bliver hængende, fordi de er usælgelige til bogført og belånt pris. Det kommer til at ruinere nogle banker. - Alle kornsorter er steget til nogenlunde, hvor de "skulle" ligge. Kun ris er faldet. Der er så den afhængighed til urolighederne i Thailand, at myndighederne har opkøbt ris for at holde indkomsterne hos bønderne oppe. Sagen er så bare den, at p.gr.a. Kina, så kan de interventionslagre rent faktisk sælges med fortjeneste - eller med andre ord, at subdieringsprisen er blevet indhentet af markedsprisen. Det betyder så i sin tur, at bybefolkningen ikke har råd til markedsprisen - det skaber naturligvis problemer. Byproletariatet er relativt overbetalt - og har stadig ikke råd til fødevarerne.
- Kød: Flæsk og lam ligger på en 1 1/4 USD/lb - hvilket vi også har kunnet observere i SuperBest. Oksekød ligger som sædvanligt meget højt, hvilket har en sammenhæng med mælkepriserne og mælkemanglen i Kina. Man slagter jo ikke koen, når man hiver kontanter ud af patterne på hende. Hvor den ender er svært at sige, fordi vi ser også at prisen på kyllinger så tydeligt bærer præg af at være en del af det kinesiske forbrugerprisindex, hvor man for ikke at inflationen skulle stige for meget og ruinere befolkningen i de kinesiske byer, så har man hevet kyllinger (for praktiske formål) ud af markedet - lidt som at kurere feber ved at slå termometret i stykker.
Kylling ligger for lavt - helt klart; men nok ikke mere end en 10% målt i USD.
Man har i USA jo også skredet ind for at undgå panik på flæsk om et halvt års tid. Man har opfundet en mystisk symptomløs sygdom, så man kan slagte pattegrisene.
I øjeblikket har de amerikanske svinebønder alle fordelene - et lavt gældniveau! - lave foderpriser, for majs koster kun 2/3 af hvede f.eks., samtidig har de stigende priser: Det vil naturligvis i sig betyde, at bønderne i USA lægger smågrise til i håb om at få en stor profit om et halvt års tid. Hvis man ikke skrider ind, så vil det betyde en pukkel af svinekød om ½ år, hvilket vil styrte svinekødspriserne i bund - og ruinere bønderne igen. Derfor må man nok på indeværende tidspunktet neddrosle tillægningerne, så svinekøds sædvanlige katastrofale prissvingninger dæmpes.
Majspriserne skal nok komme op, hvilket vil gøre de næste svinebesætninger dyre at producere og når så der er store lagre, der trykker noteringerne, så skal det gå galt. - Kunstgødning viser et karakteristisk sammenbrudshak på fosfat, hvilket ikke er overraskende med en indskrænkning i den kinesiske landbrugsproduktion, der formentlig er drevet hårdt af kunstgødning - kvælstof og kalium, skal de såmænd nok få, men fosfor vil forsvinde af sig selv i det omfang afgrøden bruges til foder.
- Energi: Konvergerer mod det historiske prisforhold, hvilket i sig selv ikke er overraskende. At Europa så har forholdsvis billig energi p.t. har mere at gøre med, at EUR er overvurderet, fordi omskiftningen i den kinesiske økonomi til at være forbrugsdrevet betyder at ret betydelige mængder amerikanske statsobligationer sælges, hvilket vil trykke kursen på USD. Det kommer vi nok til at leve med en tid endnu - indtil Kina er tvunget til at importere fødevarer til mere rimelige priser - simpelt hen for at få noget at spise. Pengemængden skal nok blive bragt ned ved inflation; men det vil blive i Kina, at den kommer - noget resten af verdenen vil mærke rimelig lidt til - fordi fødevarer er så begrænset en del af forbruget. Indtil de bedre fødevarepriser slår igennem på fortjeneste til amerikanske landmænd, så må FED opsuge rigeligheden og så få den regning betalt gennem mindre subsidier og øget beskatning af landbruget.
Der er også et par uvæsentlige punkter.
- På planteolier har jeg på fornemmelse, at der er sket en banal tastefejl og der er byttet om på kokus- og jordnødde-olie. Så jeg anbefaler,at man ikke sætter valutareserven ind i spekulationsopkøb på dette grundlag.
- På kaffe er der sket et eller andet, hvilket ikke er mærkeligt, fordi Brasilien er så stor på kaffe - og regeringen er knald i låget - hvilket taget sammen med det generelle sammenbrud skal give besynderligheder.
Thomas- Antal indlæg : 34543
Join date : 27/10/08
Sv: Råvarer MAR 14
Minken er pelset
Boblen er bristet på skindmarkedet
klogeaage 35- Antal indlæg : 2555
Join date : 24/10/08
Geografisk sted : Fyn
Sv: Råvarer MAR 14
klogeaage 35 skrev:
Minken er pelset
Boblen er bristet på skindmarkedet
Det gør så heller ikke noget, hvis minkavlerne har indrettet sig på det. Sagt: Vi får et par gode år her - tak for det, vi betaler vores gæld, og ser fremtiden i møde med sindsro til halve priser.
Tabet - ja, det tværer man da af på spekulanterne.
Thomas- Antal indlæg : 34543
Join date : 27/10/08
Nu er der noget, der tyder på at mælkepriserne giver sig.
i nedadgående retning.
Det kan godt passe. Men det holder ikke ved!
Sagen er jo, at soya har fået helt absurd pris. En mindre mælkeproduktion vil betyde dels lavere soyapriser, dels billigere oksekød - hvorefter mælkeprisen kommer op igen.
Mælkeproducenterne vil ikke komme i himlen; men få det rimelig komfortabelt. Det vil betyde at landbrugsstøtteordningerne i EU vil ophøre. Alt i alt godt nyt for dansk landbrug.
Det kan godt passe. Men det holder ikke ved!
Sagen er jo, at soya har fået helt absurd pris. En mindre mælkeproduktion vil betyde dels lavere soyapriser, dels billigere oksekød - hvorefter mælkeprisen kommer op igen.
Mælkeproducenterne vil ikke komme i himlen; men få det rimelig komfortabelt. Det vil betyde at landbrugsstøtteordningerne i EU vil ophøre. Alt i alt godt nyt for dansk landbrug.
Thomas- Antal indlæg : 34543
Join date : 27/10/08
Side 1 af 1
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum