Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Nordea og Finanstilsynet et problematisk forhold.

Go down

Nordea og Finanstilsynet et problematisk forhold. Empty Nordea og Finanstilsynet et problematisk forhold.

Indlæg af Thomas Fre Dec 21, 2012 6:57 pm

Nordea

Svenske Svin jamrer:

"at inspektionen er sket på et tidspunkt hvor bankens balancedagsvurdering af engagementerne for fjerde kvartal har været i proces eller umiddelbart forestående. Denne proces i sig selv ville have ført til væsentlige dele af tilsynets identificerede nedskrivninger. Der er således ikke tale om nedskrivninger på 340 mio. kr. udover, hvad banken ellers ville have nedskrevet," skriver Nordea uden at ville uddybe hvor meget man ville have nedskrevet uden tilsynets besøg.

Det er direkte løgn!
Finanstilsynet
Finanstilsynet var i november 2012 på inspektion i Nordea Bank Danmark A/S.
Det var nok ikke helt tilfældigt. Det skulle ikke have haft nogen indflydelse: Alle engagementer skal løbende gennemgås mhp. værdiforringelse - og der har ikke været noget siden 2. kvartal, der kunne ryste noget væsentligt.
Finanstilsynet fandt, at boniteten af bankens store udlånskunder var på niveau med boniteten af kunderne hos andre større danske banker.
Finanstilsynet vurderede, at bankens kreditstyring generelt var tilfredsstillende, og at beslutningsgrundlaget med analyser af sagernes risici havde en god kvalitet sammenlignet med andre større danske banker.

Her kommer den så:
Finanstilsynet fandt imidlertid, at banken i en del tilfælde manglede at konstatere, at der var indtruffet objektiv indikation for værdiforringelse (OIV). Finanstilsynet gav banken påbud om at sikre, at der konstateres OIV efter reglerne, så der i tide bliver vurderet et eventuelt nedskrivningsbehov.

Finanstilsynet vurderede desuden, at bankens interne rating af kunder med svaghedstegn i mange tilfælde var for positiv, og at banken var sen til at nedrate.
Altså: Nordea ved udmærket godt hvem, der vakler og burde nedskrives; men man gør det ikke. Der er tale om direkte ond vilje.
Når der ses bort fra engagementer med bankens ledelse, var ratingen i 17 ud af 157 engagementer for positiv, svarende til 11 pct. Heraf var det for shipping engagementer 7 ud af 17, svarende til 41 pct. Finanstilsynet gav banken påbud om at sikre, at ratingen af kunderne er retvisende, hvilket er forudsætningen for en korrekt opgørelse af de risikovægtede poster.

Og det er Finanstilsynet udmærket klar over.
Finanstilsynet gav derfor banken påbud om at gennemføre en analyse af, hvorfor det ikke hidtil er lykkedes at opnå en tilstrækkelig forbedring på disse områder. Herunder skal banken udarbejde en plan for, hvordan den nu vil sikre efterlevelse af påbuddene.
Det er banklicensen, der hænger i en meget tynd tråd.

Jeg synes man skal se på tidspunktet for inspektionen! (Derfor fremhævet).
Det vil sige, at finanstilsynet åndede Nordea Danmark tungt i nakken - netop på tidspunktet for balladen omkring SAS, hvor Nordea stod til at miste rigtig mange penge, hvis SAS gik konkurs.
Man skal vidst være mere end almindelig uhæderlig for at påstå, at en planlagt konfrontation som den med SAS ikke har været nøje koordineret med dels en kontrol af Nordea's tal - dels om man havde lavet numre mellem den svenske og den danske afdeling!

Finanstilsynet konstaterede, at bankens nedskrivningsberegninger for udvalgte kundesegmenter (leveraged finance, andelsboligforeninger og shipping) ikke fuldt ud var i overensstemmelse med reglerne. Finanstilsynet gav banken påbud om at sikre, at nedskrivningerne for de pågældende kundesegmenter foretages i henhold til regnskabsreglerne.
Med andre ord: Situationen taget i betragtning, så er der tale om forsøg på svig.
Mere væsentligt: Når vi taler shipping.... Mit gæt - og det forbliver et gæt - er, at udover SAS, så havde man med sindsro ladet Torm gå konkurs. Torm, der kun lever på bankernes nåde - herunder Nordea.

Det andet ben er spørgsmålet om det danske boligmarked og realkredit:

For så vidt angår leveraged finance og andelsboligforeninger understøttes Finanstilsynets observationer af konkrete sammenligninger med andre institutters nedskrivningspraksis i lignende engagementer. Finanstilsynet konstaterede samlet set ved inspektionen, at der i et begrænset antal sager var et nedskrivningsbehov på ca. 340 mio. kr. i forhold til bankens egne vurderinger før inspektionen.

1/3 mia.???? i et begrænset antal sager !!!!

Lad os sige det sådan: Finanstilsynet vidste præcis hvad de kikkede efter! Navn, CVR-nr., dato, skonummer.....

Med hensyn til bestyrelsens arbejde gav Finanstilsynet banken en risikooplysning om, at referaterne af bestyrelsens drøftelser er mere summariske end hos andre større danske banker, hvilket indebærer risiko for uklarhed om grundlaget for bestyrelsens beslutninger.

Det vil sige: Det er bestyrelsen man går efter. Det kunne godt trække op til en bedragerisag!
Det var sådan noget, jeg ville sikre mig, hvis jeg som myndighed havde dokumenterede oplysninger fra anden side. Inden jeg altså lod bomben springe i fjæset!

I denne sammenhæng er det værd at se på, hvad Nordea selv siger om sig selv:

Bestyrelse og revisionsudvalg i Nordea Bank Danmark

Nordea Bank Danmarks bestyrelse består af Ari Kaperi (formand), Fredrik Rystedt (næstformand), Gunn Wærsted og Anne Rømer.
Revisionsudvalget består af Ari Kaperi og Anne Rømer.
Anne Rømer, som af uddannelse er statsautoriseret revisor og som er director i Maersk Line med ansvar for rapportering, konsolidering og controlling, anses af bestyrelsen som det uafhængige medlem af revisionsudvalget med kvalifikationer inden for regnskabsvæsen og/eller revision, jf. kravene i Bekendtgørelse om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet.

Så ved vi lissom hvem, der har sladret......
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34594
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Nordea og Finanstilsynet et problematisk forhold. Empty Nordeas svar kan læses for underholdningsværdien - alene!

Indlæg af Thomas Fre Dec 21, 2012 8:16 pm

Nordeas hjemmeside.

Med hensyn til redegørelsens afsnit vedrørende OIV-konstatering og nedskrivninger bemærker banken, at inspektionen er sket på et tidspunkt hvor bankens balancedagsvurdering af engagementerne for fjerde kvartal har været i proces eller umiddelbart forestående. Denne proces i sig selv ville have ført til væsentlige dele af tilsynets identificerede nedskrivninger. Der er således ikke tale om nedskrivninger på 340 mio. kr. udover, hvad banken ellers ville have nedskrevet. Specielt bemærkes det, at resultatet af inspektionen ikke forventes at påvirke nedskrivningsniveauet i Danmark (Banking Danmark og CIB Danmark) i fjerde kvartal 2012 i forhold til tredje kvartal og udmeldingen i forbindelse med dette.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34594
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum