Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Negative renter for FED?

Go down

Negative renter for FED? Empty Negative renter for FED?

Indlæg af Thomas Lør Okt 17, 2015 4:57 am

Næppe en mulighed.

"Frygten er, at ved negative renter vil efterspørgslen på kontanter stige eksplosivt, og det kunne føre til et stormløb mod banksektoren, ikke på grund af frygt for, at banker krakker, men fordi det er mere attraktivt at have kontanter end penge i banken," vurderer Torsten Sløk.

Det har Sløk så til dels ret i!
Pengesedler og kontanter er ikke andet end ikke-rentebærende statsobligationer - og hvor er så det, der adskiller kontanter fra ikke-rentebærende statsobligationer????

Af samme grund vurderer Deutsche Bank-økonomen, at Federal Reserve hellere vil satse på yderligere obligationsopkøb end negative renter, hvis økonomien får brug for yderligere stimulus.

Parallellen til den danske negative rente på indskudsbeviser er til at få øje på. Det kunne USA måske også bruge. Opkøb af obligationer - f.eks. bankobligationer - det kunne være en mulighed; men det vil afhænge af opkøbskursen.

Hele fremstillingen forbiser imidlertid, at det er et spørgsmål om, at hele resten af verdens valutaer devaluerer ifht. USD.
USD er overvurderet - ingen tvivl om det - i hvert fald ifht. EUR.

Investeringerne er gået over i USD og amerikanske statsobligationer, hvorved kursen på statsobligationer er gået op; men den kan ikke komme væsentligt over pari, fordi det vil betyde et tab ved indfrielsen: Derfor må kursen på USD stige.

USD kursen vil stige og stige indtil værdipapirer i anden mønt falder så meget i pris/kurs at det kan svare sig at gå ind i de papirer.

Nu er udenlandske papirer (set fra USA) noget af en blandet landhandel. Bankerne har jo belånt disse papirer, så investorerne kan veksle til amerikanske statsobligationer - helt normal kapitalflugt.
Der er enkelte, der er prissat korrekt - og de skal nok blive opkøbt: Det er en selvregulerende mekanisme.
Prissætningen vil blive justeret nedad gennem den stigende kurs på USD. Det vil dog være i begrænset omfang, fordi en tilbagestrømning til udenlandsk mønt vil i sig selv trykke kursen på USD.

Bankerne vil kun kunne sælge/formidle papirer, hvor der er en rimelig prissætning - når USD kursen iberegnes. Problemet er imidlertid, at aktierne og obligationerne i fremmed mønt er overvurderede. Det betyder, at for at skulle kunne sælges så skal kursen på f.eks. Australske aktier sættes ned.
Bliver aktiekursen (kunne også være obligationer) sat rigtigt, så vil der ikke være dækning for bankernes udlån til disse værdipapirer.
Med andre ord: Papirerne kan kun sælges i det omfang bankerne tager tab - subsidiært forøger lånene direkte til virksomhederne, der således ikke får højere (reel) forhold mellem egenkapital og fremmedkapital - det betyder således, at bankerne ender med at låne virksomhederne penge ud over hvad den nominelle egenkapital tilsiger - det vil igen sige, at bankernes risiko stiger.

Man kan vende og dreje sig som man vil; men røven vender altid bagud!

Bankerne vil naturligvis altid forsøge at tvære deres tab af på investorerne - selvfølgelig vil de det - problemet er, at det er investorerne ikke begejstrede for og omgår det det med at anbringe pengene i amerikanske statsobligationer.

Hvor ender det? Tja.... hvor det plejer: Bankerne er fyldt til spygattet med dårlige lån og tab.

Vi kan se det herhjemme! Der er da ikke nogen investorer, der kunne drømme om at købe flexlort (eller efterhånden realkreditobligationer i det hele taget) - ikke med mindre DKK devalueres ganske betydeligt. Investorerne er nemlig ligeglade med om man kalder afkastet rente eller afdrag: De ser på slutresultatet.
Nu er en devaluering af DKK nok ikke umiddelbart foreliggende - tværtimod har bankerne spekuleret i en opskrivning af DKK. Det går så ikke, fordi der ikke er nogen øvre grænse på valutareserven!

Som det ser ud i øjeblikket er SEK i 80 ører. Den skal imidlertid en del længere ned. Riksbanken har forsøgt at stabilisere SEK - og det er lykkedes - sådan da: Indtil videre har prisen været en valutarisk uro omkring SEK på +/- 5% omkring kursen på 80 ører. Det har nu stået på et års tid, hvor den nedafgående trend blev afbrudt omkring juletid 2014. Afbrudt; men ikke vendt!!
Eks- og import er nogenlunde lige store; men eksporten er stadig mindre end importen - så nej, SEK er langt fra bunden.

NOK ligger også på en 80 øre. Om det er for højt eller lavt er lidt svært at sige, fordi med en økonomi så snævert tilknyttet olie, der har lidt under et prisfald - så er det meget svært at sige, hvilke investeringer, der er rentable og kan give et afkast. Tilsyneladende er nogle af pengene vendt tilbage, så NOK er en smule styrket; men hvor langt det rækker - det er svært at sige. Bankerne, der har penge i klemme vil naturligvis sige, at Norge er undervurderet papirmæssigt - de kan endog have ret.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34101
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum