Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Merkel: Tyskland har pligt til at sikre euroens fremtid

2 deltagere

Go down

Merkel: Tyskland har pligt til at sikre euroens fremtid Empty Merkel: Tyskland har pligt til at sikre euroens fremtid

Indlæg af Shintai Fre Sep 16, 2011 1:42 pm

http://borsen.dk/nyheder/politik/artikel/1/215355/merkel_tyskland_har_pligt_til_at_sikre_euroens_fremtid.html

"Euroen har bevist sit værd. Den er god for os som en eksportnation, og har øget vækst og velstand i Europas største økonomi, den tyske," siger hun og tilføjer:

"Derfor er det vores pligt, og i høj grad i vores egen interesse, at yde vores bidrag til at sikre euroens fremtid. Alt, hvad der skal til, for at sikre euroens fremtid, skal gøres, og vi må afholde os fra at gøre noget, der ikke tjener det mål. "

Det er noget af et udsagn. Men ikke overaskende. Man har jo netop undgået de normale problemforhold ved at være export nation med vækst.
Shintai
Shintai

Antal indlæg : 1808
Join date : 30/07/11
Geografisk sted : Islands Brygge

Tilbage til toppen Go down

Merkel: Tyskland har pligt til at sikre euroens fremtid Empty Sv: Merkel: Tyskland har pligt til at sikre euroens fremtid

Indlæg af Thomas Fre Sep 16, 2011 4:31 pm


"Euroen har bevist sit værd. Den er god for os som en eksportnation, og har øget vækst og velstand i Europas største økonomi, den tyske," siger hun og tilføjer:

"Derfor er det vores pligt, og i høj grad i vores egen interesse, at yde vores bidrag til at sikre euroens fremtid. Alt, hvad der skal til, for at sikre euroens fremtid, skal gøres, og vi må afholde os fra at gøre noget, der ikke tjener det mål. "

Udmærket set Shintai.

Tysklands problem siden 2 verdenskrig med D marken har hele tiden været, at man har solgt til stadig dyrere priser.

Erhard's politik var: Gå til arbejdsgiveren og lov ingen lønforhøjelser - undtagen de produktivitetsmæssigt begrundede - til gengæld ingen toldbeskyttelse.
Til arbejderne: Ingen lønforhøjelse, hvis I ikke rubber neglene - til gengæld får I billige importvarer (dengang - frem for alt - fødevarer).

I dag har tyskerne fået de billige importvarer - EU gav dem billege og gode fødevarer - Kina har givet dem billige forbrugsvarer.
Nu er problemet det, at en tysk euro vil blive revalueret .

Altså USA har en stor gæld - det er derfor dollaren er reservevalutaen.
Kina holder sin valuta kunstigt lav - ellers ryger deres eksport. Til gengæld er deres import dyr.
USA kan ikke devaluere for at redde sin eksport. Men hvad? Så må man lade priserne stige og lade dollaren falde - samtidig.

Det betyder godt nok, at Kina kan beholde sin undervurderede valuta; men det betyder voldsomt stigende priser på råvarer og - frem for alt - fødevarer. Men Kina kan IKKE sætte prisen op på eksportvarerne - så den kinesiske eksport vil forsvinde. Den formue, Kina har, kan hurtigt få ben at gå på.

I det miljø, med høje råvarepriser og stigende valuta, så har Tyskland et problem.
Råvarepriserne er til at leve med - mad betyder ikke noget på et vestligt husholdningsbudget: Man kan lave et måltid af fineste kvalitet til 10-15 kr/kuvert. Hvad koster en pizza? 40-50 kr? Det er ikke råvarerne der betyder noget for pizza-manden.
Energien kan være et problem. Alle råvarepriser er i sidste ende energirelaterede: Minedrift og råstofudvinding er energiintensiv.
Det er det, der også rammer Kina.
Men, hvad har Vesten brug for af råvarer? Ikke det store. En stor del af råvarerne er faktisk blevet flyttet til Vesten og kan nu genindvindes i form af skrot - jo det skal smeltes om - og evt. raffineres.
Hvor meget nyt stål skal der til for at renovere hele Europas jernbanenet? Det er ikke meget. Skinnerne skal smeltes om - det er hurtigt gjort. Den egentlige udgift ligger i signalnet og bygning/renovering af lokomotiver og vogne. Råvareindholdet er ikke stort; men er meget arbejdskraftintensivt.
En elektriker, jeg kendte, sagde engang: "Det drejer sig om at vide HVOR den klat loddetin skal sidde!"

Hvad laver Tyskland?
1) De maskiner, der laver maskinerne. Her betyder råvarerne ikke det store - meget af det er bare omsmeltninger.
2) Kemiske råvarer - tjoo.: Men de råvarer vejer ikke noget. I 1913 producerede Tyskland 90% af verdens farvestoffer. Hvordan er vægtforholdet nu lige mellem bomuld og farvestoffer i mine røde lange underbukser?

Altså tysk industri og eksport er arbejdskraft intensiv - og relativt prisufølsom.
I) Maskiner, der laver maskiner er dyre - og det gør ikke noget, for de kan afskrives over 30 år (og evt. sælges som skrot til gode priser) - og der er ikke nogen rente for praktiske formål: Penge er der jo mildt sagt nok af.
II) Koncentrerede kemikalier er dyre: Nogen af jer, der har prøvet at købe 1 kg koncentreret A-vitamin - helt ren A-vitamin? Hvor meget udgør det af prisen af A-vitamin på en pakke vitaminpiller? Nej, vel?

Tyskland kan tillade sig at holde høje eksportpriser; men nedskrivning af valutaen hjælper gevaldigt: Her kommer grækerne ind i billedet: De skal holde Euroen NEDE. Den skal holdes nede i konkurrence med en stadigt forringet dollar.
Det koster - javel - men, hvad får man for pengene? De arbejdspladser, der kan tjene penge!
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34594
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum