Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Det næste finansielle kollaps kan ske i morgen!

Go down

Det næste finansielle kollaps kan ske i morgen!  Empty Det næste finansielle kollaps kan ske i morgen!

Indlæg af Thomas Tirs Okt 21, 2014 10:25 pm

Det er ikke bare flexlort, der er lort.

Det er et helt generelt fænomen. Der er en udpræget mangel på papirer af bonitet - det er ikke så meget afkastet - skønt der er en del investorer, der gearer deres investeringer. Dvs. belåner deres gode papirer til en lav rente for at finde papirer med afkast.

Problemet er imidlertid, at de papirer, der har et afkast - de bliver budt op i kurs, så de ikke har et afkast. Har man først fået fat i sådan et papir, så slipper man ikke af med det igen.

Vi ser det helt tydeligt med fast forrentede, konvertible realkreditannuiteter. Der er så få af dem, at de har de største problemer med at holde sig under pari. Det betyder naturligvis også at disse papirer bliver illikvide, fordi har en investor først fået fat i dem, så skiller man sig ikke af med dem - det kan så tage 25 år inden de kommer så langt ned ad rentekurven, at pari er den rigtige kurs for kuponen.
Indtil da, så kan de ikke refinansieres, fordi debitor ikke vil betale pari for at få en højere rente. Hvis gælden er 3% med 15 år tilbage og renten kommer op i f.eks. 5% for en 30 årig annuitet - så bliver der ikke nogen refinansiering, fordi debitor da ikke betaler 1 mio. for 1 mio. gæld - for at låne 1 mio.; men til en højere rente!
Det fører så godt nok til et højere afdrag, hvis halvdelen har 15 års restløbetid og der optages et 30 årigt lån 5%, der ikke har afdrag for praktiske formål.

Et motiv for FED til ikke at hæve renten er, at den likviditet som investorerne skal bruge kun kan komme fra deres indlåste papirer - og det vil give et kurstab. Det vil naturligvis udløse et frasalg. En sammenstyrtning - næppe; men et kurstab.

Tidligere kunne man regne med nogenlunde sikkerhed med at kineserne (og egentlig også japanerne) ikke ville sælge deres amerikanske statsobligationer -  netop for at undgå kurstab. Det betød, at investorernes likviditet indskrænkede sig til den, der kom med udløb. Det kunne så opsuges af handlen med f.eks. fødevarer, så den indlåste del af porteføljen ikke blev afficeret. Kina og Japan kunne anvende af formuen.

Nu er problemet imidlertid blevet det, at amerikanske statsobligationer så småt er ved at være den eneste form for penge, der er tilbage - overhovedet. Alle investorer går i USD obligationer og centralbankerne bugner af indskud. Det er så en overdrivelse, fordi der er også Bundesanleihen og andre.
Nationalbankens frygt for at manglen på kvalitetsobligationer vil gøre det umuligt at holde en fastkurspolitik og dermed opretholde DKK - den er meget reel. Den er i princippet mere generel end som så!

Hvor meget gearing betyder - svært at sige; men går det først galt og lån til investorerne enten opsiges eller ikke kan fornys, så skal der sælges kvalitetspapirer også med kurstab - så ruller lavinen.

Den anden faktor man heller ikke må glemme er, at nu er en del - faktisk alle - valutaer blevet devalueret ifht. USD, hvorfor nogle af de penge, der flygtede ind i USD kan komme tilbage og købe på tilbud. Det kan i sig selv muligvis udløse et salg af amerikanske statsobligationer.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34594
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum