Bernstein får på huden
2 deltagere
Side 1 af 1
Bernstein får på huden
Bernstein advarede ikke nok mod den kraftige udlånsvækst under den seneste højkonjunktur og forudså ikke de problemer, der var i den danske banksektor
Hans manglende erfaring fra de finansielle markeder betyder, at han flere gange har skudt betydeligt forkert i sine forudsigelser
Hans manglende erfaring fra de finansielle markeder betyder, at han flere gange har skudt betydeligt forkert i sine forudsigelser
klogeaage 35- Antal indlæg : 2555
Join date : 24/10/08
Geografisk sted : Fyn
Sv: Bernstein får på huden
klogeaage 35 skrev:Bernstein advarede ikke nok mod den kraftige udlånsvækst under den seneste højkonjunktur og forudså ikke de problemer, der var i den danske banksektor
Hans manglende erfaring fra de finansielle markeder betyder, at han flere gange har skudt betydeligt forkert i sine forudsigelser
Der er også en anden meget væsentlig faktor: Et Finanstilsyn fuldstændig uden realitetssans. Det er rigtig at mange af de banker, der gik ned faktisk havde deres største udlånsvækst i 2007 enkelte i 2008. Og der blev ikke skredet ind.
Bernstein har helt klart reageret for sent. Ikke så meget med, hvad han sagde offentligt; men han har ikke udvist tilstrækkelig omhu i vurderingen af bankerne.
Han har ikke taget det forsigtigheds forbehold, at bankerne som udgangspunkt taler usandt. Da nationalbankdirektøren som udgangspunkt skal vogte valutaen - og dermed den finansielle stabilitet - skal han først og fremmest være opmærksom på truslerne mod samme.
Det vil sige, at en nationalbankdirektør bør - af egen drift - søge indikationer på at hans oplysninger ikke er retvisende.
Man kan sige, hvad man vil om Gorrion: Hans indlæg er måske ikke specielt kvalificerede, ikke nuancerede og ikke særlig "formålstjenlige" og præcise i den efterfølgende udvikling.
Forstå det endelig ikke som en kritik af Gorrion: Sådanne tidlige varsler er NØDVENDIGVIS upræcise og ukvalificerede!
En nationalbankdirektør har ressourcer - eller kan skaffe dem - til at have en X-files afdeling med skøre kugler, som kan give et tidligt varsel. Der vil med sådan en Mulder i kælderen være en masse falske alarmer og spildtid med at afklare og efterprøve "konspirationsteorier" - men de KUNNE have givet et forspring på ½ år.
Senest 2007 i efteråret BURDE nationalbanken og Finanstilsynet have været klar over den farlige udvikling i realkreditudlånet - for ikke at tale om bankudlånet til boliger - tallene forelå! Det var noget, der IKKE passede sammen! Roskilde Bank overtages 24 august 2008. Det er et ÅR efter, at man skulle have været begyndt en nærmere efterforskning af banker med risikobetonet adfærd. Der havde været tid til at få et lovgrundlag, så undersøgelser i enkelt tilfælde kunne have været foranstaltet og analysemetoder sat i værk.
Det man KUNNE have gjort var at begynde f.eks. en statistik, der foretog totalanalyser på enkelte bankkunder. Disse stikprøvevise (vilkårligt og ikke tilfældigt) undersøgelser af f.eks. selskabsstrukturen i visse større ejendomsselskaber ville ikke have givet et landsdækkende overblik; men det ville have givet indikationer på mulige mekanismer for HVORDAN det kunne gå galt.
Lad så være at ministeren er en gås og en klaphat; men en embedsmand lader ikke sådan en minister hænge til tørre på den måde Lene Espersen blev hængt ud. Lad være, at Danske Bank var ministerens hovedoplysningskilde - det burde det IKKE have været. Danske Banks oplysninger burde have været kritisk efterprøvet i et ministerium: Embedsmændenes hovedopgave er at undgå at ministeren kvajer sig - man må ikke sende en minister ud i en polarstorm i badetøj - det må man simpelt hen ikke.
Det er i 2006/7 hvor Bernstein laver fejlen: Manglende opmærksomhed. Det kan vi konstatere, for man har efterfølgende skærpet dataindsamlingen: Det VIL sige: Man er efter, at noget er gået galt blevet opmærksom på manglende informationsgrundlag.
Konsekvensen af denne forsømmelighed er, at man er nød til i 2009, at misbruge de pengepolitiske udlån som en ekstra kassekredit til Danske Bank. For at rette op på det, er man NØD til at forvolde yderligere skade på realkreditsystemet.
Der er IKKE nogen tvivl om Nationalbankens ansvarsområde: En så væsentlig del af pengemængden som realkreditobligationerne hører ind under Nationalbanken.
At andre centralbanker også har snorket i timen - det er ikke nogen undskyldning.
Finansiel Stabilitet bliver oprettet som en ad hoc løsning, hvor man under tidspres skal udrede nogle spegede tråde. Roskilde Bank har muligvis ikke gjort noget kriminelt; men man har godt nok brugt tid på at finde ud af, hvad der var op eller ned.
Det er jo først nu, at man i Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet er ved at komme så meget på højde med situationen, at man lidt inden det går galt kan sætte tranlamperne i småbankernes bestyrelser pistolen for panden. Det har været lidt for meget improvisation.
Thomas- Antal indlæg : 34541
Join date : 27/10/08
Side 1 af 1
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
|
|