Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Realkreditrådet 3 kv 2012

Go down

Realkreditrådet 3 kv 2012 Empty Realkreditrådet 3 kv 2012

Indlæg af Thomas Ons Dec 19, 2012 6:25 pm

priserhandler
bilag ejer
bilag huse

Lad det være sagt med det samme:

Dette har intet med boligmarkedet at gøre; men alt om hvilken sikkerhed, der ligger bag realkreditten!
Boligmarkedet kommer aldrig op igen - det står ikke til diskussion.

Sagen er den - og har været det hele året - er, at hele finanssektoren er faldet sammen - det ved man godt. Opgaven er nu at redde så meget som muligt.

Vestager skal have reddet realkreditten, hvilket er årsagen til at man ikke kan tilslutte sig bankunionen allerede på nuværende tidspunkt. Så meget har hun sagt klart.

Dvs. nu skal hun ned og snakke med de voksne. Det bliver folk som Draghi (ECB), Jörg Asmussen (ECB), Jens Weidmann (Bundesbank) og Wolfgang Schäuble (tysk finansminister). Det er folk, der ikke har tid til at høre på pladder. (Og en som Lars Rohde gider ikke høre på vrøvl).
Der er nogle helt konkrete problemer, som man skal have opridset, hvad det er og hvad man har gjort ved - og hvor svindlen ligger i tallene.

Det Vestager frem for alt skal undgå er at blive fanget med undertøjet i uorden - det var det, der skete for den spanske statsminister, hvor man lige "pludselig" opdagede, at der manglede 20 mia. EUR, hvorefter hele apparatet kom i omdrejninger. Hvis man skal have en fornuftig ordning, så er det afgørende at dem, der skal hjælpe ("udvise forståelse") er klar over, hvad man taler om.

Der er følgende problemer i forbindelse med realkreditten, som har interesse i den større sammenhæng.

1) Nordea! Her har vi en svensk statsbank, der ligger vælter sig i skarnet: Hvad har man gjort ved dem?
Jo, Herr Finanzminister vi har gjort følgende:
a) Hvis ikke Nordea trækker sig ud af det danske realkreditsystem, så havde vi ladet SAS gå konkurs - og det ville have revet Nordea i Østersøen, for næste salve ville være Nordea Danmark, der ville gå konkurs med sin realkredit.
b) Nu kom det - forudsigeligt nok - ikke så langt, for der var magt bag ordene. Derfor har den svenske stat på diverse måder ydet Nordea et lån så Nordea kan købe sit eget flexlort til så høj en kurs, at de aldrig kan sælge det igen. Ethvert forsøg på at sælge de obligationer på det åbne marked vil omgående give et kurstab, som Nordea ikke kan leve med.
c) Noget tilsvarende har man gjort med Danske Bank og Realkredit Danmark, DLR og BRF. Dem har man lånt hhv. 41 mia. (via ECB), 15 mia. og 20 mia. (via Danske Bank) i Nationalbanken - de obligationer kommer heller aldrig ud at flyve - af samme årsager.

2) Ejendomsværdierne er p.t. låst fast således, at de nu ligger på 2/3 af prisen på toppen i Hovedstaden. I resten af landet ligger det på 3/4 - I gennemsnit et fald på 22-23%.
Det vil sige, at med lidt god vilje er der dækning for realkreditudlånet i ejendomsværdierne - bankernes boligudlån: Det må få klare sig som det bedst kan.

3) Lorten ligger - heller ikke overraskende - mestendels i BRF! Vi ser af "bilag ejer" at der i 2. og 3. kvartal er "solgt" 1.000-1.500 ejerlejligheder - skal vi sige med Århus og omegn: 2.000 til nogle fantasipriser, hvorfor priserne på ejerlejligheder ER overvurderede med - skal vi sige: 5% - det er nok ikke helt galt (måske lidt mere). Vi taler (pengemæssigt) i størrelsesordenen ½ mia. EUR.
(Prøv at sammenhold hushandlerne med handlerne for ejerlejligheder - husene i Hovedstaden falder som de skal nogenlunde i takt med resten af landet - der er lidt fup dér; men ikke overvældende)

Hvis man får en fornuftig snak, så vil man være nød til statsligt at overtage BRF (med bank) og afvikle dem i nogenlunde ro og orden. Der er bla. nogle "parkeringsaftaler" for - ska' vi sige - godt 5 mia. kr. som skal bokses på plads i Finansiel Stabilitet.

Således kan realkreditten isoleres fra banksektoren og fra boligmarkedet.
Ikke alle problemer er løst - så langt fra - men nu er bankproblemet ét og boligmarkedet noget andet.

4) Landbruget er helt i skoven med flexlort. Her er situationen imidlertid ikke specielt håbløs. Vi ser stigende fødevarepriser (noget skal jo holde inflationen i gang), så de værste flextumper - som samtidig er de bedste landmænd med den mest rationelle produktion - kan nok godt med Guds hjælp og lidt vaseline komme til at køre som en forretning. Derfor vil de kunne betale renter og afdrag på deres jord.
Bankgælden - igen - den må sejle i egen sø: De penge er tabt.

Samlet set tror jeg nok, man kan komme igennem med en fornuftig plan - specielt hvis man dermed indskrænker en europæisk bankinspektions opgaver på dette område.

Ane Arnth Jensen var jo ude med sin sædvanlige selvmedlidenhed og jamre over, at man har gennemgået realkreditten rimelig grundigt. Det betyder, at nok er tallene svindlede; men man får nok ikke grimme overraskelser. Problemet var her om der var en væsentlig forskel i priserne på ejendomme handlet udenom realkreditten. Det var der så nok ikke - alene fordi antallet af handler er så begrænset: Folk kan jo ikke få finansieret.

Det man fra ECB og tyskernes side er interesseret i er, at få problemerne gjort overskuelige - det skulle nok være muligt.
Tyskerne har jo et lignende problem - deres boligfinansiering er rent kaos; men det er noget andet: Nej, hos tyskerne drejer det sig om at holde forbundsproblemer - med bla. Deusche Bank (av av av), Commerzbank og et par stykker til - ude fra de lokale problemer. Forbundsrepublikken hefter jo kun for ½ af den offentlige gæld i Tyskland, hvor Länder og kommuner står for resten - det andet snot, skal ikke ind og rode i et Europæisk banktilsyn.

Jeg tror i store træk, at det er problemstillingen omkring realkreditten, som man nok kan komme igennem med uden de helt store sværdslag. Det betyder så også at man skal have skilt realkreditten helt ud fra resten af finanssektoren.

Thomas
Thomas

Antal indlæg : 34231
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum