Staten vælger udenlandske værfter.

Go down

Staten vælger udenlandske værfter.

Indlæg by Thomas on Fre jan 26, 2018 7:41 pm

Ja, selvfølgelig gør de da det.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 27091
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Som jeg husker tallene:

Indlæg by Thomas on Fre jan 26, 2018 8:11 pm

Så er kun 30 af kontraktsummen arbejde på værfterne. Resten er underleverandører. Som sådan betyder det arbejdspladser for så vidt som de danske underleverandører er konkurrencedygtige.

Karstensens er mestre i at ombygge og tilpasse - det kan de tjene penge på. F.eks. er skrogene til Knud Rasmussen-klassen bygget i Polen. Resten er aptering mm. som man kan foretage i Skagen.

Sagen er jo, at værfterne i lige så høj grad vælger de bedste og billigste underleverandører. Det giver så undertiden nogle mærkelige resultater: Når man prispresset går med til at bruge støbejernspumper til havvand, så ruster skidtet som ind i helvede - og man skal alligevel efter et par år skifte til bronze - samme pumpe, bare i bronze.
Man ville så aldrig vælge støbejern til brændstofpumpe - benzin fise lige ud af pumpen - støbejern er nemlig porøst.

Hvad skal man med mindre værfter? Tja... de kunne evt. være underleverandører og byde ind på det. Fidusen for et værft er at komme på "Makers-list" - det er de underleverandører, som kontraherende værft må bede om tilbud fra.
I "Gamle Dage" lavede værfterne alt selv - hvilket efterhånden fik en ende, når der var underleverandører, der f.eks. var bedre til at levere propeller. Mærsk propeller er lavet på Baltiskaya Zavod i Rusland - ingen andre kunne levere dem i den størrelse. Det er så ændret med MMM-klassen, der bruger flere propeller, hvorfor, der ikke er den samme efterspørgsel efter det russiske værft.

Jeg kunne have lyst til at sige til Jenny N. Braat: Lille stupide Puttegås! Det hedder konkurrence! Den der ikke rationaliserer ryger ud.
Det er jo ikke fordi, der mangler værftskapacitet på verdensplan. Søværnet er altså - omsider - kommet væk fra orlogsværftet. Da man i sin tid byggede skibe til søværnet, så destruerede man tegningerne bagefter for at den onde fjende i Stockholm eller London ikke kunne vedligeholde dem. Det var sådan set smart nok; men det gjorde, at man blev afhængig af værfterne og deres håndværkere.

Som Hesselberg forklarer: Den hopper vi ikke på igen.

Hendes ævl om det spanske værft. Det var et værft, der aldrig skulle have været prækvalificeret.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 27091
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum