Mowag Eagle 5

Go down

Mowag Eagle 5

Indlæg by Thomas on Tirs sep 26, 2017 5:26 am

En oplysning som har forbigået manges opmærksomhed.

Der er bestilt 36 Eagle 5 hos Mowag i Kreuzlingen.

Jeg opfordrer til at man prøver at gennemskue, alt det salgsgas fra kopimaskine sælgeren.

Ikke at han siger noget, der ikke er rigtigt. Det er måske bare rigtigt på en vildledende måde. Ikke, at hans salgspræsentation ikke er god, for den er den man kan forvente af en professionel teknisk sælger.

Jeg tror man skal dele tallet 36 op således: (30 + 6).
Dernæst skal man hæfte sig ved, at det demonstrerede køretøj er med 6 hjul. Jeg tror, at de "Øgler" er med 6 hjul. Jeg tror så heller ikke på det trinbræt: Man vil have, at ladearmen svinger hele vejen rundt inde fra køretøjet - sådan at man stadig har skilt granater og ladninger ad.
Det skal nok være rigtigt, at den stjært man sætter på for at tage rekylen er nødvendig for ikke at prikke hul på dækkene, som en fed kælling, der sætter sig på en ballon.

Det vil også være en faktor på Piranha 5. Her ser man hvordan ladearmen standser med et ryk og kører ikke helt tilbage. Øvelsen her går så ud på, at man kan bruge kanonen fra et ottehjulet køretøj af nogenlunde samme vægt som en Piranha 5. Det kan snildt lade sig gøre.
Det tilbagestående problem er, at "Øglen" er for let, det klarer man ved ikke at skyde med ladning 6; men f.eks. kun ladning 3 - evt. 2. Det skulle hjælpe gevaldigt på rystelserne. Det går så ud over rækkevidden; men 20 km. er fint for så lette styrker. Det vil også reducere problemerne om at ramme - ganske gevaldigt.

Jeg bliver stadig mere overbevist om, at man agter at benytte samme artillerisystem til såvel tunge, middel og lette enheder. Det vil give nogen forenkling i uddannelsen - at kørerne så skal have kursus i tre forskellige køretøjer er i den forbindelse en mindre faktor. Hovedsagen er, at man kun skal ligge med én type ammunition, der er Nato-standard.
Igen: Det er ammunitionen, der koster penge - og giver anledning til forvirring.

Man slipper så ikke for forskellig ammunition, fordi jeg tror, at et moderne artilleri batteri vil bestå af 3 155mm kanoners halvbatteri og et 120 mm (også 3 pjecer) morterbatteri. Ammunitionen vejer nogenlunde det samme; specielt, hvis morteren fyrer to granater af på samme tid som det tager at affyre 1 155mm.
Hvis ammunitionen er i orden, så er ildkraften af 3 pjecer den samme, som med 4 pjecer og elendig ammunition. Det koster nogle penge, at sikre sig, at kvaliteten er i orden; men de penge kan være givet godt ud.

Rækkevidden er ikke noget problem: På de tungere køretøjer går man bare op i ladning - med den naturlige forringelse af præcisionen til følge. At en kanon på en CV90 har en rækkevidde på 30-35 km og den på en Øgle kun har 20: Det er altså lettere at leve med end at rode med to forskellige typer ammunition.
Til gengæld slipper infanteriet for at have en tung deling i kompagniet, der bruger 60 mm morter, som ikke rigtig gør indtryk på nogen - selv ikke let pansrede tropper. De røber kun egen stilling.
Det kunne jo være, at fjenden havde tænkt på den mulighed?

 • De 30 vogne er til et trænkompagni, hvis jeg ikke tager fejl. Når man først kommer i gang med artilleri, så skal man have træn, fordi sådan et sæt kanoner, de tygger sig gennem den beholdning, der er på køretøjet i en Satans fart. En 18 granater vejer altså 1 ton.
  Man angiver også, at sådan en kampgruppe er battaljon(+). Hvis den skal have blot nogenlunde uafhængighed, så har den altså brug for træn, så den selv kan hente forsyningerne på udleveringsstæderne. Det betyder så også, at lastbilerne skal være beskyttede, for sådan som russerne skyder i Ukraine, så hagler en masse upræcise granater ned, så det er ikke træffere; men sprængstykker, der er bekymringen.
 • De 6 vogne er så til 2 halvbatterier: Det ene er 155 mm kanon og det andet er 120 mm morter.
  Der bliver således også til et batteri til den tunge kampgruppe til de baltiske lande.


Som sådan er der allerede til en kampgruppe af let og tung (der er allerede. En mellem kan komme, når man får tid. At jeg så ikke ved, hvad man vil gøre med den luftbårne, det er en anden sag. Artilleri er ikke nogen god idé for luftbårne, fordi granater vejer så meget; men det kan være, at man har en løsning på det? Neutral
Den tunge kampgruppe har allerede de pansrede lastbiler i et antal på 30. Det er så godt nok Mercedes; men det er jo også fint.
Den luftbårne tror jeg faktisk er klar allerede - eller også bliver den det i løbet af næste år.

Det er så bare mit tankespin; men tallene passer lidt for godt til behovet - og de passer sammen.

Det, der stadig henstår i det uvisse er transportflyene, for en let kampgruppe giver kun mening, hvis den er væsentlig hurtigere fremme end en middelsvær. De lette styrker skal nemlig kunne slås fra forberedte stillinger, som kan indrettes mens fjenden snøvler sig færdig med at slæbe alt sit tunge skrammel. Det, der skete da russerne gik ind i Ukraine var jo, at de brugte lokalforsvarsbataljoner, som ikke har organisatorisk træn - og de blev standset ved Mariapol. De kom aldrig længere.

Hvis vi ser på vægten, så bliver der tale om "Øgler 4": 90 á 7 1/4 ton = 650 tons. Hertil kommer "Øgler 5": 30 á 10 tons = 300 tons.
Hvis de godt 900 tons skal flyttes på én gang, så er der brug for 6 Condor, hvilket hele tiden har været min formodning, at man lægger op til. Nu får vi se om det bliver til noget.
Alternativet er 6 C-17 Globemaster III, som for indeværende står uden kokarde på halen. De tager så kun 77 * 6 tons = 450 tons. Det bliver så i to løft.

Condor vil så uden problemer kunne holde en brigade forsynet - uden at rode rundt på landevejene. Globemasteren vil være nok, men vil ikke kunne tage 2 brigader. Det kan godt være, at det er udmærket, fordi der er sådan set nok landingspladser i Europa til, at der bliver problemer for det organisatoriske træn med afstande og kaos i losningen til, at det er bekvemt.

Men jeg er spændt på om det bliver til noget: Det afhænger lidt af om amerikanerne prioriterer højere, at sælge overskudsproduktion eller at holde de Condor væk fra fjenden. Vi får måske se. Canadierne skal nok også have en sjette Globemaster. Den pris, der står på Wikipedia på Globemasteren: 1½ mia. kr. er måske lige i overkanten - når man betænker, at der er tale om et restparti.

At udstede for 10 mia. i statsobligationer er jo ikke noget problem. Der skal ikke ret meget rente på for, at de er solgt - det vil heller ikke kunne bemærkes på valutakursen.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26077
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Øglerne

Indlæg by Thomas on Tirs okt 03, 2017 4:40 pm

Også et britisk anliggende.

Jeg tror, der er tale om et helt andet spil.

Lad os prøve at se lidt på hvem og hvorledes.


Land__________Haves______Opfyldning til Esk____Ialt
Storbritannien808
Canada538
Danmark/Norge088
Strategic Airlift Capability3-30
Ialt0824
Hvis vi siger 24*77 tons = 1.848 tons. Deler vi det med 7 tons: 1848 tons / Øgler á 8 tons =  231 køretøjer. Jo så er vi oppe på en let brigade i ét løft - incl. træn.

Kan det klares på 48 timer? Med lidt planlægning? Ja!
der er
Det er så også rigtigt, at tallet på 1½ mia. kr. for 36 køretøjer - dvs. 43 mio. kr. pr. køretøj? Passer ingen steder! Der er seriøst ekstraudstyr i det tal! Artilleri f.eks.

Det har undret mig, at Nexter viste skydning med et 6 hjulet køretøj.

Der kommer så også indblandingen fra Tyskland og EU, hvor Tyskland lånte (dvs. Schröder) lånte Rusland en milliard Euro. Det roder så Ukraine og deres Condor ind i sagen.

Nu får vi se, hvad det bliver til. Det er noget man ikke ønsker at gå ind i, fordi man jo så udmærket ved, at der er landsforrædere i Forsvarsudvalget.

Tilsvarende er der 2-3 eskadriller i Kuweit o.lign. steder, som ikke kan bruge dem til noget som helst.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26077
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Reklamefilm kan være meget oplysende

Indlæg by Thomas on Tors okt 12, 2017 1:33 pm

fordi de oplyser hvad kunderne efterspørger.

De spørgsmål kunderne stiller:

 1. Kan en Øgle 5 følge med en Øgle 4 - hvor den end morer sig med at fnatte rundt? Vis os det!
  Det er vitalt for udholdenheden, at man kan blive genforsynet og evakueret, hvis man bliver såret.
 2. De forhold man skal bruge den i er i dag ikke ørkenen: Det er pladder og snesjap på elendige veje og skovstier. Det er ikke lige terræn for kampvogne - eller tunge hjulkøretøjer - de overlever ikke, når skudvidderne er max. 100 m. i skovterræn - hvis så også er pissekoldt?
 3. Det med at komme over grave er egentlig en 1. Verdenskrigsproblem - hvilket er årsagen til at de første kampvogne havde bælterne ført helt op over taget. Her taler vi huller i vejen, der mere eller mindre er opstået af sig selv.
 4. 12,7 mm maskingeværet betjenes indefra vognen. Skal den ikke have beskyttelse, så kan man hurtigt komme med noget større kaliber.
  At jeg så nok tror, at det er nok så meget for at opgradere de lastbiler, man anskaffer fra Scania. Her tror jeg, de får sådan en ekstern våbenstation med f.eks. 20 mm. kanon.
  12,7 bliver måske til de upansrede?
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26077
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

En Eagle 5 kan følge med en Eagle 4.

Indlæg by Thomas on Ons okt 18, 2017 12:47 am

Nu kan jeg ikke huske, om jeg har henvist til denne reklamefilm før:

Kender man lidt til teknisk salg til professionelle kunder, så er denne helt klart et svar på en kundeforespørgsel: Kan Eagle 5 følge med en Eagle 4, sådan at man kan bevare enhederne samlet. Det nytter ikke meget, at man har en vejhastighed på 100 km/t, hvis man skal vente på at halvdelen af styrken liiiiige skal have en større omvej, fordi der er en pyt - for ikke at tale om, skal vente på en kranvogn hiver lastbilen ud af pladderet.

Det er helt klart en kundeforespørgsel.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26077
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Re: Mowag Eagle 5

Indlæg by Sponsored content


Sponsored content


Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum