Nordkorea og Venezuela?

Go down

Nordkorea og Venezuela?

Indlæg by Thomas on Man sep 18, 2017 9:54 pm

Der er ikke nogen tvivl længere, at USA skruer bissen på overfor Nordkorea: Man vil ikke finde sig i at atomtrusler effektivt spredes til Nordkorea - og evt. andre (Pakistan og Indien er bare eksempler) - slet ikke så det kan true USA og deres allierede. Hvis USA's allierede bliver truet, så vil de selv anskaffe atomvåben. Det er noget som f.eks. Tyskland kan gøre på en weekend - lidt mere måske.

Nu har hverken Rusland eller Kina vist nogen reel tilbøjelighed til at standse "Rocket Man" (som Trump så poetisk kalder ham).

Rusland og Kina har så forsøgt at skabe et alternativ til USD rimelig meget baseret på en guld møntfod.
Se: Det virker ikke ret godt. Specielt ikke, når de største guldreserver befinder sig i USA (8000 tons og et tilsvarende beløb i Tyskland, Frankrig og Italien).
Som sådan er det USA ligegyldigt, hvad guldprisen er målt i USD. USA kan bare smide guld på markedet - og blive ved og ved og ved: Det er den funktion guldreserven har.

Falder guldet som den interne værdimåler imellem Kina og Rusland, så er de begge "på den"!
Rusland kan da godt modtage guld som betaling for deres olie og gas leverancer; men hvad vil de stille op med det guld? Sælge det kan de ikke! Rusland reserver i vestlig valuta må være ret så langt nede.
Kina har det problem, at de vil have deres lån til Venezuela betalt i USD, men får det antageligt i guld - eller tilsvarende. Det er så fint nok så længe, at de kan betale Rusland med guld. Tilsvarende skal Nordkorea betale Kina med guld (hvilket de sandsynligvis allerede gør - ellers ville den kinesiske guldbeholdning ikke være vokset).
Problemet kommer, når Rusland ikke mere kan modtage betaling i guld fordi Rusland ikke kan skaffe USD uden at sælge ud af deres guldreserve. Vi er antagelig på et sammenbrudspunkt, fordi det sidste år er guldprisen krøbet op fra små 1200 USD/oz - og der skal ingenting til før det braser sammen: Et udbud på så lidt som 50 tons kan vælte guldprisen ned på 1000-1100 USD/oz.

Ruslands mulighed for, at få fingre i dollar bliver også begrænsede! Olieprisen ligger oppe på 45-50 USD/brl siden årsskiftet 2015-16 (40 USD/brl). Men USD er sunket ifht. euro med 10% i år. Rusland har allerede prøvet at kompensere for den faldende omsætning ved at sælge mere olie og gas. Men de priser vi allerede har gør olie og gasproduktion fordelagtig i USA. USA har muligheden for at underbyde - hvilket de gør/vil gøre: Det er på den baggrund, at man skal forstå den manglende tilslutning til Paris-klimaaftalen.
Nu er det ikke sådan, at USA kun eksporterer til lidt under markedsprisen: Man køber olie op til pænt under den markedspris fra f.eks. Canada - jeg hørte et tal på 8 USD/brl. Som kursen på CAD har rettet sig, så er der noget der tyder på, at Canada sælger løs. USA kan så raffinere den canadiske olie og sælge produkterne til en pris, der underbyder de 40 USD/brl. og stadig tjene fedt på det.

Producenter som Saudi-Arabien kan ikke blive ved med at se på, at de mister markedsandele. Saudi vil også underbyde markedet.

Venezuela er gået så vidt som at ville sælge olie mod kinesiske RMB - hvilket er en naturlig følge af, at USA har lukket for, at de kan bruge USD. Det kan de da godt prøve på, men at kineserne skulle være mere begejstret for at modtage betaling i egen valuta? Jeg tvivler. Nu har diverse orkaner gjort at Venezuela's tilgodehavender rundt omkring i Caribien ikke er det store værd og debitorerne kan ikke betale. Cuba har klaret sig med at levere sundhedsydelser; men det rækker ligesom ikke til Venezuela, der ikke har råd til hæfteplaster - eller basale fødevarer for den sags skyld. Egenproduktionen af fødevarer kan man lige så godt glemme, den bliver stjålet - og når det sker, så laver bønderne ingen fødevarer.

Man skal ikke tage fejl, USA har et flygtningeproblem, der er lige så stort som EU's - noget større faktisk.
Dem, der flygter fra Venezuela er de veluddannede - de andre kan ikke.
Det er så i første omgang kriminelle (så langt har Trump ret) - ligesom herhjemme: Det er dem, der har gang i bandekrigen i øjeblikket. Heftigt støttet af kommunisterne i SF/Enhedslisten.

Men det er jo den reelle trussel USA har, hvis Kina og Rusland ikke gør noget ved Nordkorea!
USA kan så let som ingenting få både Kinas og Ruslands økonomier til at bryde sammen.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26944
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum