Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Nordkorea og olieprisen.

Go down

Nordkorea og olieprisen. Empty Nordkorea og olieprisen.

Indlæg af Thomas Søn Sep 17, 2017 9:10 am

Betragtningen er sådan set rigtig nok; men unødigt kompliceret!

Det er det gamle problem, vi har været inde i hele tiden:

En højere oliepris begunstiger Rusland og er til Kina's ulempe. Lige omvendt ved lavere oliepriser. At Rusland og Kina så ikke vil bruge USD, det er deres problem! Der er udelukkende tale om bytteforholdet mellem de to økonomier. At køre via valutaen er udelukkende en omvej.

Det er et forhold, som Tillerson (som oliemand) har helt styr på.

Det disciplinarmiddel som USA har overfor Rusland og Kina in fællig er guldprisen.
Guldprisen er som sådan inderlig ligegyldig for de vestlige økonomier; men er umådelig følsom: Alene det, at Venezuela solgte halvdelen af sin guldbeholdning for ca. 2 år siden, fik guldprisen til at skvatte ned til 1050 USD/oz., at den nu er oppe på 1325 USD/oz har nok mere med at gøre, at kursforholdet mellem EUR og USD er korrigeret tilbage til 6 1/4 USD/DKK fra 7 USD/DKK. Det er så de 10% USD er faldet ifht. EUR, hvorfor guldprisen må have en nogenlunde tilsvarende modsat retning. Guldprisen ligger på en 1200 USD/oz.

Det man kan gøre fra USA's side (og EU's - eller rettere fransk, tysk, italiensk side - Holland er med på vognen) er at sælge ud af guldreserverne. Både EU og USA har nogenlunde de samme reserver i tons - og når et salg fra Venezuela på (var det?) 50 tons højest i sig selv kan smadre guldprisen ned med 15% så skal der ikke noget til at køre skidtet helt i bund.
Danmark kan være komplet ligeglad, vi har så lille en guldreserve at betragtningen for vort vedkommende er irrelevant. Guldbeholdningen tjente sit formål under 2. verdenskrig, hvor Kaufmann overførte noget af den for at betale for de beskedne våbenleverancer, som modstandsbevægelsen fik.

Men det er ikke for hverken USA eller EU et mål i sig selv, at vælte guldprisen.

Et betydeligt guldprisfald vil imidlertid have ret så ubehagelige konsekvenser for både Rusland og Kina:

  • Rusland ligger lige til højrebenet: Er det 1/4 af deres valutareserve, der er guld? Er lidt svært at følge med i, fordi Rusland formentlig er nødt til at modtage betaling for noget af sine olieleverancer til Kina i form af guld.
  • Kina er på sæt og vis i en endnu værre klemme, da deres udenlandske fordringer f.eks. i Venezuela formentlig (direkte eller indirekte) er sikret i disse landes guldbeholdning. Falder guldprisen, så må Kina indstille sig på, at disse udenlandske fordringer er værdiløse, hvilket Kina ikke er så glad for.
    Kina gribe ind og lave et kup? I Venezuela??? - ikke umiddelbart realistisk. De afrikanske lande må bare løbe linen ud: Om deres lille dadelrepublik består rager Kina en høstblomst. Det irriterer Europa; men det er altså ikke Kinas overvældende bekymring - underligt nok.
    De afrikanske lande må afvikles - gerne så hurtigt som muligt - og deres oliekilder komme under en eller anden form for administration af investorerne.
    Et vist beløb må beregnes til at holde noget om et land kørende; men det forbliver i småtingsafdelingen.


Se det er den trussel, som hviler over både Rusland og Kina - og den kan foranstaltes med timers varsel.
Det er Kina og Rusland, der skal indse, at de har en meget umiddelbar og pekuniær interesse i, at Flæskedrengen opfører sig ordentligt: USA har fortalt Kina og Rusland at tålmodigheden med deres små julelege er opbrugt.

Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33997
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum