AH-64E Apache til Danmark?

Go down

AH-64E Apache til Danmark?

Indlæg by Thomas on Lør apr 29, 2017 1:38 pm

Det er så introduktionen i Storbritannien.

Det er så ikke umiddelbart aktuelt for Danmark; men jeg kan ikke lade være med at spekulere over: Hvorfor, man har beholdt Fennec i flyvevåbnet. Reelt kan de trafikovervåbningsopgaver som Fennec laver reelt lige så godt varetages af Hjemmeværnet - og en hel del billigere.

Der er så også de kompagnier infanteri man kan flytte med Merlin. Her mangler man artilleriet - det er så et spørgsmål om man ikke hellere vil bruge 120 mm morterer.

Jeg spekulerer over om man vil lave en luftbåren kampgruppe af bataljonsstørrelse. Man har sådan set det dyre af den: Nemlig infanteriet! Infanteri er væsentligt dyrere end panser under danske lønforhold. En af fiduserne i hele Nato-omfordelingen er, at man får de Baltiske Lande, Polen, Ungarn, Rumænien o.lign. til at komme med infanteriet, som disse lande kan producere billigere end f.eks. Danmark kan - samtidig er de tekniske våben, der har materiel; men ikke ret mange mand noget, som f.eks. Danmark mest cost-effective kan opstille.

Det er så nogle overvejelser, som går ud over det næste forsvarsforlig - hvorfor det ikke er politisk interessant.

Sagen er imidlertid, at man har (næsten) en halv kampgruppe med Merlin helikoptere. Der er/har været betydelige introduktionsproblemer med Merlin, hvoraf produktionskvaliteten nok kun er en mindre del: Man har flyttet helikopterne fra Værløse til Karup - det har så betydet, at man har skullet bygge en helt ny teknisk organisation op, for de teknikere på SeaKing flyttede IKKE med - og var nok også for tæt på pensionsalderen til, at det tjente noget egentligt formål.

Det, der er værd at hæfte sig ved er, at motoren på den britiske version af Apache er den samme som på Merlin. Det skulle som sådan være til at overskue at vedligeholde en eskadrille til. Våbenværkstedet er der jo også til SeaHawk, så igen det skulle ikke være uoverskueligt.

Indtil videre, så er Flyvevåbnets kapacitet til at introducere nye typer nok belagt de næste år med F-35 (og evt. Taifun efter det).
Hvorfor skulle Danmark stille med de styrker? Ganske enkelt fordi vi er billigere! Der begynder at optræde en hel del synergieffekter. Specielt hvis man kan få helikopterne i forlængelse af den britiske produktion: Prisen er jo ikke skræmmende - hvis man så også (om en 3-4 år) kan få uddannelsen for en rimelig pris. Men indtil videre så er man optaget af SeaHawk.

Jeg kan så heller ikke frigøre mig for tanken om et dansk-britisk samarbejde omkring Condor, som lader til at trække ud - hvis det i det hele taget bliver til noget.

Samtidig er det jo langt fra givet, at Rusland består om 5 år.

Taktisk er fidusen med en luftbåren kampgruppe, at den er fremragende til at stoppe et fjendtlig gennembrud med panser - formentlig nok det eneste, der kan gøre det hurtigt nok. Apache vil ikke have det godt med bare nogenlunde luftværn; men det er sin sag at få et ordenligt luftværn til at følge med en hastigt fremrykkende styrke. Der er ikke meget, der rykker hurtigere taktisk end helikoptere.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26067
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum