John Philip Sousa.

Go down

John Philip Sousa.

Indlæg by Thomas on Tors jan 26, 2017 12:50 am

Monty Python

Til det avancerede publikum, der både kan regne og læse, er der nogle rosiner.

Se alle de klarinetter!

Se for at forandre en sinustone til et firkant-signal, så skal man medregne overtonerne vægtet med eksponentiel aftagende amplitude:

Dvs. Signal = tone + (overtone 1 oktav)*e(et eller andet) *1 + (overtone 2 oktav)*e(et eller andet) *2 + osv.

Nu passer, som jeg andetsteds har været inde på, obo og klarinet sammen ved det, at klarinetten har de ulige overtoner og oboen de lige!

Nu er messing grundlæggende koniske og derfor som oboer; men trompeter er principielt overblæste. Dvs. den egentlige tone forsvinder til fordel for 1 overtone, hvorefter vi har obo-modellen med de lige overtoner. Det gælder vist for alle messingblæsere - f.eks. KAN en tuba "underblæse" ved at musikeren kun bruger overlæben og holder underlæben uden for mundstykket. Det kan lade sig gøre; men er ikke anbefalelsesværdigt, fordi tonen bliver upålidelig.

Men resultatet er, at f.eks. trompeter får en ubalance i overtonerne. Forholdet energimæssigt er ikke: 1:eet eller andet; men eet eller andet:e(et eller andet) *2. Vægten af overtonen bliver således for stor og "overudfylder" sin plads til at lave et firkantsignal - det betyder, at der kommer den karakteristiske messingsuppe-klang, der er noget skarp. Trompeter alene skratter slemt.

Det kan man så gøre noget ved - ved at fylde på under den skarpe overtone 2 oktaver over den spillede tone fra messinget. Her er klarinetten i det lave register velegnet, fordi den har overtonerne, fordi den har overtonerne 1 og 3 oktaver over tonen - dermed "polstres" de skarpe kanter på trompeten (basunen eller whatever) ud - men se, hvordan basklarinettet følges af to fagotter.

Det er det samme kneb som Glenn Miller brugte i sin swing-musik: Han tog første stemmen fra saxophonen i sax-koret og gav den til en klarinet.
Den kan andre ikke kopiere, hvis de ikke har musikeren.

I denne komposition slipper vi - Gud ske lov - for saxophonerne.

Presidents Own er gode musikere; men når man lever af at prale, så har man en tendens til at forgylde liljen! Læg mærke til, hvordan man ikke nøjes med en piccolo her - der er 4! Det bliver så brugt til ornamentering; hvilket efter min mening er overflødigt: Charmen ligger i, at én lille bitte fløjte og en lille kvinde med flinke fingre kan holde en hel messingsektion i balance.

Hør selv.

Sammenlign med the Grenadier Guard: Den virker bovlam!

avatar
Thomas

Antal indlæg : 26091
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum