Finanspolitiske råderum.

Go down

Finanspolitiske råderum.

Indlæg by Thomas on Tors mar 10, 2016 3:47 am

Besynderligt skøn.

En tendens, der fortsætter i det nye notat, hvor Finansministeriet nedskriver forventningerne til olieprisen med hele 30 pct., så den nu er en tøndepris på 70 dollar i 2020. Hidtil har forventningen været 100 dollar.

Konsekvensen af den nedjustering er et tab af skatteindtægter for så mange milliarder, at det ifølge notatet isoleret set svarer til, at det økonomiske råderum frem mod år 2020 skrumper fra 15 mia. kr. til 10 mia. kr., svarende til en tredjedel.

Det er stadig ud fra et finanspolitisk synspunkt vildt optimistisk.
Nu kan dagsprisen på olie ikke bruges til ret meget; men det undrer mig en del, at skønnet er helt oppe på 70 USD/brl.

Det skøn kan vel kun tænkes at være et politisk vink med en vognstang til Konservative og Liberal Alliance om, at enhver tanke om, at skatteyderne skal betale for deres flexidioti - den kan de godt glemme!
Det kommer ikke til at ske.

Det er så også rimelig sikkert, fordi forbruget kan forudses at falde. Det har det - indtil nu - ikke gjort i noget videre omfang.

Nu er der næppe proportionalitet mellem olieprisfald og finanspolitisk råderum - om ikke andet, så fordi Danmark går fra at være olieeksporterende til at være olieimporterende. Det vil om ikke andet betyde noget for betalingsbalancen. Hidtil har eksporten ikke været ramt i synderlig grad.
Det store problem bliver at holde kronekursen overfor EUR. Ved en faldende krone kan man ikke uden videre regulere valutabeholdningen ned.
Valutabeholdningen har ikke nogen øvre grænse - men den har sgu en nedre.
Det regulerer man så ved renteforhøjelse - og det vil gøre flextumpernes situation endnu mere uholdbar. Det vil nok gå ud over forbruget, men ikke ret meget - bankerne suger i forvejen det råderum, der måtte være (med skyldig henvisning til Nykredit og administrationsbidraget).

Sagen er så nok også, at der lægges op til ganske betydelige strukturelle besparelser i de offentlige udgifter.
Det vil være skolevæsnet og andre uddannelser, der må forudse, at de skal rationalisere kraftigt. Samtidig vil der komme skatteforhøjelser i finanssektoren, så deres såkaldte overskud - ja, det er dumt at lave det, for det kommer til at blive hapset i skat.

Men notatet er et oplæg til at skære ned i København og Århus - så det vasker sig. Der skal fyres skolelærere; men ikke SOSU-assistenter.

Det er helt klart et opgør med venstrefløjen - udspillet er så groft til gunst for kommunisternes fordel, at enhver ændring kun kan blive til det værre.
Derfor kommer der ikke nogen skattelempelser. Dvs. når det går galt, for det gør det, så er der kun én vej - besparelser; men det bliver ikke på områder, hvor der er Venstre og Socialdemokratiske stemmer - f.eks. forsvar.

Der skal såmænd nok komme vækst; men det bliver ikke i København og Nordsjælland. Resten af landet (med undtagelse af Århus) vil have det rimelig godt, fordi her kommer stigning i skattegrundlag til at dække hullerne i budgetterne: Så heldigt ser det IKKE ud i København - tværtimod - der skal spareøksen for alvor til at bide.


avatar
Thomas

Antal indlæg : 26069
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum