Guld og sølv

Go down

Guld og sølv

Indlæg by Thomas on Søn sep 28, 2014 3:51 am

Nu har sølv brudt grænsen på 18 USD/oz og guld ligger og vakler på 1200 USD/oz. Et prisforhold, der stadig gør guld dyrt ifht. sølv med en pris 66 gange sølvprisen ifht til et "traditionelt" forhold på 60.

Nu reagerer guld og sølv nok noget hurtigere end de øvrige metaller; men kobber udviser egentlig det samme fænomen: Nemlig at grænsen, som har været bunden i den sidelæns bevægelse, på 3000 USD/lb, er udfordret. De øvrige som zink og nikkel osv., der skal bruge en del flere rundture i det finansielle cirkus inden de finder noget, der minder om en mening, udviser - som forventeligt - ikke nogen tendens, for de er nok så meget efterspørgselsdrevet iht. applikation.

Det er så næppe metallerne som sådan, der har en ustabil og nedadgående pris; men, at USD er i en generel revaluering. Den revaluering er ikke bare overfor udvalgte medlemmer af valutaklubben; men overfor dem alle.

Der er en helt generel tilstrømning til USD, der formentlig er drevet af at investeringerne flygter over mod sikkerhed. Det er ikke særlig sandsynligt, at FED vil hæve renten - hvorfor skulle de det? Så længe amerikanske statsobligationer bliver revet væk, så er der ikke nogen grund til at hæve renten. Man udfaser tilmed obligationskøbene her i oktober.
Det store dyr i åbenbaringen er om man fra FED side vil begynde at sælge obligationer for at undgå at renten decideret bliver negativ.

Kineserne kan i øjeblikket smide alle de USD på markedet, de vil - de bliver slugt grådigt.

Det kan da godt være at f.eks. fødevarepriserne ikke rokker sig i USD; men for de lokale producenter, er der godt nok tale om pæne priser. Det giver naturligvis konsekvenser for valutaer som AUD, BRL og ZAR, der har både en stagnerende mineindustri og en stor fødevareeksport er naturligvis udsat for en del valutauro - meget tydeligt på AUD. Valutahandlerne ved ikke om de skal reagere på katastroferegnskaberne i mineindustrien eller på jubelmeldingerne fra landbruget. Bøfpriserne stiger lodret - australierne må være ved at løbe tør for kvæg at slagte. Det er jo nærmest skovbrug!
Lige i øjeblikket er der ikke noget, der tyder på at bøfpriserne ikke fortsætter.

Det vil på et tidspunkt smitte af over på svinekøddet - det har det ikke gjort endnu - snarere tværtimod. Kylling holdes i et jerngreb af kinesernes manipulation af forbrugerprisindexet.

Men tilbage til (ædel)metallerne:

Når den faldende valuta giver at udvindingen faktisk kan foregå til rimelige omkostninger - bare man ikke investerer nyt - så har man en mineindustri, der er gearet til en højere mængdemæssig efterspørgsel, så udbuddet vil nok ikke aftage i nævneværdigt omfang i forhold til efterspørgslen. Der vil være lukninger af de mest urentable miner; men de producerer nok også mindst, så udbuddet vil forblive højt ifht. efterspørgslen.

Der er så heller ikke noget, der tyder på, at USD skulle falde - der er ikke så forfærdelig meget at sætte pengene i. F.eks. australske mineaktier for nu at tage det: Målt i USD er der mange porteføljer til en afgjort historisk fordelagtig pris p.gr.a. devalueringen; men mon man ikke lige vil vente og lade de dårligste gå konkurs først. Så længe de aktier ligger og lumrer i investeringsbankerne, så sker der - ikke noget.

Så overordnet, så er der ikke nogen grund til at metaller skulle stige i pris. Det kan komme til at gøre meget ondt på nogle investorer i guld og sølv - eller rettere på deres banker. Guldnoteringen er vel også så småt ved at høre op fordi bankerne ikke kan pumpe kursen mere - så kommer virkeligheden frem - og den bliver man da kun ked af at kikke på.

Det kan med andre ord gå frygtelig galt - for spekulanternes banker - hvad øjeblik, det skal være.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Gentagen diskussion af sølvpris!

Indlæg by Thomas on Ons okt 01, 2014 12:08 am

Her sent 30/9 er det spændende om det bliver sølv, der river metalråvarepriserne fra hinanden. Sølv udvindes i forbunden produktion med kobber og guld bl.a.
Der er således altid et problem om det er sølv man går efter eller det er affaldet, der bare skal trykkes af bedst muligt. Med en fortsat kobberproduktion vil der komme en del sølv fra anodesnasket.
Kobber ser ud til at vakle, fordi de mindre rationelle miner lukker og efterlader et udbud fra de større og mere effektive miner - samtidig er efterspørgslen så også faldet, hvorfor både udbuds- og efterspørgselskurverne er ændret. Her er det spørgsmålet hvad, der falder hurtigst: Udbud eller efterspørgsel?

Men lige nu er sølv faldet til 17 USD/oz for nedadgående. Det kunne tyde på, at kobberproducenterne er ved at opgive at holde på sølv og håbe på bedre tider. Da investeringerne bevæger sig ud af miner, så har man brug for at realisere lagre til at købe egne aktier. Altid et regnskabsmæssigt problem med opgørelsen af lagerværdi: Er det genanskaffelsesværdien er cost-værdien, der bogføres - og hvad nu hvis der er tale om et mellemprodukt.

Kobbermalms anskaffelsesværdi er til at tage og føle på - eller rettere befamle:
Genanskaffelsesværdi ser smukkest ud ved stigende malmpriser.
Costværdien vinder i skønhed ved faldende malmpriser - ingen grund til at reklamere med, at man er idiot.

Sølvs lagerværdi er også labil:
Markedsprisen giver sådan et dejligt bidrag til direktionens honorar ved stigende børspriser.
Costprisen afhænger meget af værdiansættelsen af biproduktet under anoden.

Anodesnaskets værdi er rent gætværk, for da der er tale om affald fra hovedprocessen (må man formode) kobberudvinding, så kan den evt. sættes negativt. Hvis sølv og guld kan udvindes forholdsvis billigt, så er det jo fristende at sætte det efter markedsprisen på guld og sølv - minus energiomkostningen. Det kan så give nogle grimme overraskelser ved faldende guld og sølvpriser. Samtidig er produktionen af anodesnask afhængig af produktionen af det primære produkt (kobber).

Netop i guld, sølv og kobber er der tale om det højere revisionstekniske skoleridt. Dvs. det, der erfaringsmæssigt medfører brækkede arme og ben.

Derfor er området specielt egnet til sammenbrud. Noget tyder på, at det er den ulykke, der har ventet på at ske for ZAR (?), AUD og BRL - lidt afhængig af hvor i produktionsprocessen, man vælger at lægge overgangen fra lokal valuta til USD. Har man f.eks. valgt AUD, da den stod højt - så bliver bogholderen bleg, når AUD falder som en sten.

Prisen på guld og kobber skal såmænd nok kunne manipuleres op af lagerbeholdninger et eller andet sted i systemet afhængig af den likviditet banksvinet kan skaffe. Men sølvprisen?

Hvad nu når sølvprisen målt i USD bevæger sig ned og AUD f.eks. også bevæger sig ned?

Bly, som er affald sker der ingenting med.

Det hele er et spørgsmål hvor i kæden fra malm til raffinerede metaller tabet skal tages - helst slet ikke - men sølv kommer ind som en ubehagelig joker af regnskabstekniske årsager som skitseret.

Men det er økonomi på et noget højere plan end banksvin og revisorer forstår!

Blander vi så også tin ind i det, der i forskellige legeringer til forskellige formål og som er ret dyrt på 22000 USD pr. ton. eller 2/3 USD/oz og som bruges i et utal af legeringer med de ovennævnte metaller. Ja, så begynder det unægteligt at blive interessant! Det udvindes så helt andre steder og som oftest alene, da det kommer fra gnejs-bjergarter.

Men når revisorer og lignende lavere former for lav og svampe bliver konfronteret med problemstillingen, så får man en forståelse for, at vi ikke er kommet så forfærdelig længere end broncealderen, hvor spørgsmålet var meget aktuelt.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Russerne køber guld

Indlæg by Thomas on Tors okt 30, 2014 12:41 pm

Det er ikke mærkeligt.

De tror jo ikke engang selv på RUB. USD og EUR kan de ikke skaffe.

Netop nu falder guld og sølv ned til de 1200 USD/oz igen - der hvor den har skulle være i en rum tid.

Det spændende er sølv, der går gennem 17 USD/oz
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Endnu et spekulantgeni!

Indlæg by Thomas on Tors jan 22, 2015 3:32 pm

Bringer røven i klaskehøjde.

Det er Rusland, der forsvarer sin guldreserve.

Men når man ser på de forberedelser, der er truffet af diverse centalbanker, så kan vi vist rolig sige: Her løber man størst tænkelig risiko.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Så er der i hvert fald et gættet tal.

Indlæg by Thomas on Tirs sep 01, 2015 10:28 am

På det muligvis eksisterende Polske guldtog.

300 tons. Tyskland, Frankrig, Italien har ca. 8000 tons til sammen - ca. det samme som USA.

Mere interessant er, at sammen med de 200 tons, som Holland har hjemtaget, så bliver det ca. 500 tons.

Russerne er skide bange - og det har de al mulig grund til at være.

Når man tager i betragtning at den årlige udvinding er noget, der minder om 25 tons, så taler vi om ganske betydelige mængder.

Vi taler faktisk om, at en beslutning om at vælte guldet som værdimåler er ude af hænderne på ECB - måske på vippen?

Til en pris på 33 mio EUR pr. ton eller 15-20 mia. EUR for 500 tons. Jeg har umiddelbart lidt svært ved at se, at FED og Bundesbank skulle finde det grinemorsomt at hoste op med det beløb i statsobligationer for at redde en formue på 600 mia. EUR.

Spørgsmålet er også hvad en udpumpning af 20 mia. EUR (eller tilsvarende i USD) vil gøre ved renten - og dermed de formuer, der er anbragt i statsobligationer. Lad os sige, at det er vel ikke bare russerne, der bider negle.....
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Opvarmning til guldklask

Indlæg by Thomas on Man sep 28, 2015 9:01 pm

Jeg takker KlogeÅge for henvisningen.

Man skal lige sikre sig, hvem, der kommer til at sidde med smerten, når guldprisen kollapser - det bliver naturligvis bankerne, der kommer til at lide tab på de gearede investeringer på råvaremarkedet.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Re: Guld og sølv

Indlæg by Thomas on Man sep 28, 2015 10:46 pm

Thomas skrev:Jeg takker KlogeÅge for henvisningen.

Man skal lige sikre sig, hvem, der kommer til at sidde med smerten, når guldprisen kollapser - det bliver naturligvis bankerne, der kommer til at lide tab på de gearede investeringer på råvaremarkedet.

Som det ser ud nu, så er der nogle prissætningsmønstre, der ikke kommer ud på de længere oversigter. Ser vi bort fra de spekulative bruttobevægelser, så er nettobevægelserne næppe særlig store - både kobber og nickel udviser det.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Bundesbanks guld.

Indlæg by Thomas on Ons okt 07, 2015 3:26 pm

Det overrasker at 1/3 rent fysisk befinder sig i Tyskland.

Holland har også hentet 200 tons hjem - med Bundesbank nu havende 1000 tons i ved hånden i bukselommen - så taler vi seriøse mængder guld: Klar til salg.

Hvor meget og om, der er noget i det tog i Polen - det er svært at sige: Kan være, at der er tale om bluff.

Hvorom alting er, så ville jeg skide i bukserne af angst, hvis jeg var en centralbank, der havde hovedparten af sin valutareserve i guld. Hmm... Putin tilbringer det meste af sin tid på sit landsted - vi må håbe, det er ordentligt kloakeret.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Hvad er forbindelsen mellem Joint Expeditionary Force og Gold?

Indlæg by Thomas on Man jan 25, 2016 11:33 pm

Joint Expeditionary Force opstilles af Storbritannien, Holland, Norge og Danmark sammen med de 3 baltiske lande.

De 4 første lande har det til fælles, at de alle er olieproducenter - og som sådan uafhængige af afpresning på energi.

Der er så det fælles træk, at kun Holland har en nævneværdig guldreserve: 612½ tons á p.t. 35 mio. USD/ton = 21½ mia. USD.
England har ikke noget videre: 10-11 mia. USD.

Overfor dette:

               
Land....................Mia. USD____% af alle CB
USA28527,6
Tyskland11811,4
Italien868,3
Frankrig85 1/48,3
Kina60 1/45,8
Rusland484,6
Alle centralbanker1.033100,0

Her skal man måske tænke på, at Holland fik dræbt en del statsborgere ved nedskydningen af et fly over Ukraine - det er ikke glemt.
Nu er Holland, med al respekt, nok i sig selv for lille til at kunne starte en lavine; men er den først i bevægelse, så skal man være opmærksom på, at Holland har hentet en pæn portion af sin reserve hjem.
Samtidig vil Rusland være sårbar omkring midt på året - op mod sanktionsdiskussionen - fordi med en oliepris på 30 USD/brl. så er valutakassen tom omtrent på det tidspunkt. Ruller lavinen først vil den ikke være til at standse, fordi investeringsguldet er i mængde ca. 10% over centralbankernes beholdning.
Det er nu det mindste af det, fordi smykker er næsten 3 gange så meget som centralbankernes beholdning.

Interessant nok har Tyrkiet en ret stor guldbeholdning også på 17-18 mia. USD. Besynderligt, at Rusland gør sig - med flid - uvenner med lande som har en nogenlunde; men ikke overvældende guldreserve.

Skrider guldprisen først, så kan det gå meget hurtigt.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Som jeg peger på:

Indlæg by Thomas on Ons jan 27, 2016 4:50 pm

Tysklands guldreserve.

Der kan også være det motiv, at man vil ruinere skattesvigerne.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Saudi Arabien truer med at øge guldproduktionen

Indlæg by Thomas on Fre nov 25, 2016 2:13 pm

Det bliver Rusland ikke glad for; men det var heller ikke meningen.

5 tons - ekstra på markedet? Jo det skal nok vælte olie- og guldprisen.
avatar
Thomas

Antal indlæg : 26919
Join date : 27/10/08

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Re: Guld og sølv

Indlæg by Sponsored content


Sponsored content


Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum