Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

Meget generelt generelt 1 ½år 2013

Go down

Meget generelt generelt 1 ½år 2013 Empty Meget generelt generelt 1 ½år 2013

Indlæg af Thomas Lør Jul 06, 2013 7:43 pm

Det mest markante, der er sket her ved udgangen af af 1. halvår 2013 er:

Kina er nu officielt knækket ved det at Peoples Bank of China strammer kreditten. Det gør at disse fuldstændig sanseløse vækststimuleringer ikke kan fortsætte, fordi der ER ikke noget afkast i de udlån; men en hel del klare tab.

Der hvor vi har kunnet følge det mest markant og tidstro er på metalprisudviklingen. Jeg har sjusset mig til prisen i jun 13, for tallet foreligger ikke endnu. Men det kan nok ikke ryste konklusionen.
Metaller.

Der er ikke blot tale om det finansielle marked. Selvfølgelig har guld og sølv - til nød kobber - været plaget af spekulanter; men hvem i helvede spekulerer i zink? For ikke at tale om nikkel?

Nej, der ER en industriel efterspørgsel af betydeligt omfang, der ganske enkelt ikke er der mere. Det ses også af de råvareproducerende landes valuta, der rimelig konsekvent falder med 10-15% i forhold til $ og €.

Herved bliver det nok ikke - hvordan det videre forløb kommer til at ske er lidt tidligt at sige; men kønt bliver det ikke.
Indtil nu har konsekvenserne for USA og Europa været til at overse: Man ævler om 1-2% vækst (op eller ned) de næste par år. Men det skyldes nok så meget, at der er for mange fjolser, der ikke vil indrømme, at de heller ikke har nogen kvalificeret opfattelse.

Der kommer væsentligt billigere råvarer, dels fordi:

  • Rent faktisk er faldet betydeligt. Der er ganske betydelige lagre og mængder af skrot, der er til at oparbejde rimelig billigt.
  • Der er marginale miner, der må lukke ned - i ganske stort antal endda; men der er tilsvarende også lavet mange miner med tidssvarende teknologi, der kan bryde selv marginale malme med fortjeneste til lave priser.
  • Der er også meget i råstofproduktionen, der har lave marginale omkostninger: Når først fabrikken er bygget, så koster det ikke det store at fortsætte produktionen selvom forrentning og afskrivning er noget man kan se bort fra.

Her er vi i den anden Tobin Q situation, hvor tilgangen vil være til lavere priser end markedsprisen - hvilket vil tvinge markedsprisen ned.

Fødevare priserne kommer derimod til at stige:
Kød

Vi ser hvordan priserne konvergerer omkring 1 $/lb. Oksekød ligger lidt udenfor, dels fordi der er tale om forbunden produktion med mælk og ost, dels fordi der er ret store mængder oksekød fra løsdrift. På kort sigt er der udsigt til væsentligt højere flæskepriser, hvilket også er min baggrund for en vis optimisme for dansk landbrug - og landbrug i det hele taget.

Nu vil fødevarerpriserne på sigt ikke ryge gennem loftet af flg. grunde:

  • Der er betydelige reserver på rod i USA, hvor man vel stadig anvender en del majs til bio-fuel og andre tåbeligheder. Vi taler nok en 20% af verdens største majsproducent, der bare smider høsten væk.
    Kornpriser. Som vi kan se betaler kineserne faktisk allerede ret meget for deres fødevarer ved det, at risprisen er den dobbelte pr. kg.
    Der er som sådan ret langt op til at USA's fordel som fødevare producent er udtømt.
  • Den anden faktor er, at hvis Kina først begynder for alvor at bruge af sin formue til indkøb af fødevarer så vil der komme en dollarrigelighed på markedet, der vil få USD til at falde - det vil dels betyde nogen stigende rente generelt, dels vil det ruinere kineserne: Både betale højere fødevarepriser og nedskrivning af formuen? Det er noget man vil gøre ikke så lidt for at undgå - specielt udsigten til at formuen smelter mellem fingrene på én.
    Her skal vi lige tænke på at Australien, Sydafrika, Brasilien og Canada OGSÅ er betydelige fødevareproducenter.
    Så det spil tegner til at blive mere end komplekst.
  • Endelig vil sultoptøjer - eller andre former for pres - betyde, at man vil lade det gå ud over bønderne i Kina, hvilket kun vil have til resultat at kornproduktionen falder yderligere i Kina. Ganske som i 1920'erne i Stalins Rusland. Det vil så give en løsning, dels med højere fødevarepriser, dels med sult.


Den noget omtalte pseudonyhed om, at USA spionerer på EU borgere bør ikke overraske i dette forum. USA's efterretningsvirksomhed er i høj grad rettet mod terror og EU's er rettet mod skattesvig. De har så en stor overlapning i hvidvask af penge.
Det sætter bankerne under beskydning fra to hold.

På den ene side vil ideen om bankhemmelighed holde op med at have nogen egentlig mening - der vil komme fuld myndighedsindsigt i bankerne. Det vil så ultimativt føre til at bankvirksomhed ikke vil kunne drives som før: Det vil blive alt for klart til hvilke grader bankerne reelt er insolvente.

På den anden side virker det også ret godt mod de fundamentalistiske muslimer. Sådan nogle barylere er nemlig dyre i drift - og da det bliver stadig sværere at finansiere dem, så vil de dels forsøge at kuppe sig igennem - lidt hen i retning af Tullemanden, der vil bestemme, hvad hele resten af befolkningen skal synes (overblik har aldrig været Dansk Folkepartis stærke side - tænkning endnu mindre). Det vil nok medføre voldelige optøjer; men ikke noget stabilt, fordi vi taler om økonomier, der allerede som udgangspunkt kører på pumperne. Militæret vil gribe ind - og vi kan få "interessante" situationer som den i Syrien, hvor forskellige fløje og værn ikke kan finde ud af hvilken side de skal holde med i denne uge.
Men det vil samlet set betyde, at fundamentalismen ikke rigtig vil have nogen afgørende verdenspolitisk betydning - ikke at de ikke kan lave ulykker nok lokalt.

Så realøkonomisk kommer der nogle tilpasninger, som parasitter vil opleve som ubehagelige; men på længere sigt er det langt fra håbløst. De stigende fødevarepriser understreger, at der er en grænse for hvor billigt man kan sælge varer.
Finansielt står vi overfor en langvarig afvikling af bankvæsnet - ikke bare i Danmark eller Europa - fordi der er ikke den store idé i at flytte rundt på fiktive (og ubeskattede) midler.
Hvornår man går i gang med for alvor at opbygge en ny finansiel sektor udenom bankerne henstår i det uvisse - man skal lige have sikret sig at bankerne ikke falder oven i noget værdifuldt.

Sammenfattende må man sige, at det lader til at vi undgår - i Vesten - at realøkonomien og finanssektoren går i destruktivt selvsving. Det er langt fra sikkert endnu; men toppene i kriserne bliver foreløbig mindre. Det store spørgsmål er hvordan Kinas sammenbrud vil gribe ind - det behøver ikke blive specielt alvorligt for andet end kortsigtede spekulanter.

En meget vigtig faktor bliver Kinas manglende ønske om at ruinere sig selv rent pengemæssigt.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33998
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum