Økonomidebatten.dk
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.

SEP 2012

Go down

SEP 2012 Empty SEP 2012

Indlæg af Thomas Lør Okt 06, 2012 11:36 pm

Flyttet fra Forordet:
Det er jo altid sjovt at se på, når folkmængden kæmper for at komme på ét toilet samtidig - resultatet bliver blodigt, meget ildelugtende - og grinemorsomt på afstand!

Først nogle redaktionelle bemærkninger:

a) Der er ikke priser på koldvalset stål siden july, hvilket alt taget i betragtning er den væsentligste nyhed. Dvs. der er ikke i på koldvalset stål - heller ikke i Kina, som vi ser af jernmalmens styrtdyk. En markant nedgang, der kikker over på kulpriserne. Ikke overraskende, når ingen gider betale listepriser på stål. Jeg har så forlænget horisonten med brædder - og taget den platte listepris og fortsat den - indtil jeg finder på noget bedre.

b) Noget tilsvarende gælder laks, for jeg tror ikke der det store volumen, hvorfor priserne vil være lidt til en side.

Generelt:

Der er nogenlunde stabilitet på råvarer, bortset fra vegetabilske, som begynder at mærke knurrende Mao'er. De ryger op i Kina og specielt Japan; men det er nok så meget valutabevægelser.

Vegetabilske:

Det, der er sket det sidste års tid er, at risen er blevet indhentet af alt mulig andet - med et ekstra pænt boost til majsen, for nu begynder det kinesiske marked at trække. Ganske som bonderøvene fra Midtvesten i sin tid lagde Rusland ned, så er turen kommet til kineserne. Stigende dollar og stigende priser I dollar. Jo det skal nok komme til at trække tænder.

Animalske:

Det interessante er lammekødspriserne, der fortsætter den arabiske slankekur. Interessant nok kan vil - helt typisk nu læse om visse bander, der røver får fra landmændene. Sådan er det ALTID! Bankfolk og andre tyveknægte er ALTID meget langt bagud - i dette tilfælde et helt år. Det glæder mig på landmandens vegne, hvis han har haft forsikret besætningen til sidste års priser - så må han jo selvfølgelig annoncere efter tyveknægte - og så køber han bare mæhhherne tilbage til det halve af, hvad han fik udbetalt i forsikring. Mestendels vil det være lidt hip som hap om han taber på noteringerne eller på røverier.

Noget seriøst er der ikke - kyllingepriserne er fløjtende ligeglade, så hulkeriet omkring de stakkels arabere kan vi godt spare os.

Flæskepriserne falder noget - ham kinøjseren blev vist dødeligt fornærmet i København, da han hørte, hvad vi ville have for skinkerne. Bare rolig - han skal nok blive klogere: De er jo IKKE de kvikkeste her i verden. De flæskepriser skal nok komme op igen - så kan han få fornøjelsen at betale i dyre domme, når euroen igen stiger!

Energi:

På den front sker der ikke det store - jo kulprisen falder fordi Kina bevæger sig ind i koma. Jeg er ikke nervøs for vore kulkraftværker og fjernvarme.
Det sjove er jo at uran er på vej ned igen - mon ikke kineserne opdager, at hvis energiforsyningen skal bære produktionsomkostningerne alene, så kan kernekraft ikke betale sig.
Alt i alt en svagt faldende tendens - ikke det store. Normalt betyder markedet ikke det store for energipriserne (olien); men når et energisvin som Kina (og Indien for den sags skyld) slukker og lukker, så står man med et lagerproblem.

Metaller:

Tja, helt efter bogen skvatter jernmalmpriserne ned - hold kæft, hvor er kineserne forsynet med skærver!
Der er nogle små skidtvigtige, der vil lære, at det med at spekulere i råvarer, det kan man ikke alene ruinere sig med; men man får også et problem med opbevaringen. En ting er, at få det anbragt; men når der kommer en smule efterspørgsel igen, så vil det kunne svare sig at købe malmen fra minen, frem for at få det FORÆRENDE af spekulanten. Husk skidtet skal jo også samles op igen og læsses på godsvogne - hvilket IKKE er gratis. Minerne har ligesom lastbiler i en lidt større størrelse og afskibningsfaciliteter.

Kobber udviser ikke nogen videre tendens. Så industrien som sådan kører pænt indtil den dag de lukker.

Tin: Den lettere industri lader til at have en nedadgående tendens - behovet for fladskærme er vel ved at være dækket. Den kinesiske eksport har det heller ikke for godt - programmer til de tv-apparater kan de heller ikke lave.

Valuta:

Ja EUR falder en smule efter den i august var oppe at røre 0,8 i USD/EUR. Så den står nok til en pæn stigning; men ellers vil den ligge i båndet 0,7 til 0,8. Kineserne har IKKE regnet med arbitrage.
De er faktisk lige så fladpandede som vores "valutaeksperter".
Det, der sker er, at de kan hoppe og danse så meget de vil de hovne kinesere: Nægter de at justere valutaen, så kommer det i højere priser på importvarerne - importvarer, der ikke har det afsindigt store marked i Vesten - så meget mere flæskesteg spiser danskerne altså ikke - fødevarer er for lille en del af forbrugerprisindexet.

Ellers ser vi Japanerne være ret fornuftige, når eksporten svigter - op med valutaen, så man kan købe billigt - og ikke knuses af de højere fødevare priser.

Guld:

Ja nu springer guldprisen op, fordi alle spekulanterne flygter skrigende ud over kanten - det gælder så også sølv, der burde have faldende priser, for det har jo også industriel anvendelse; men giv tid, giv tid - sølv skal nok falde. Guldprisen vil man prøve at indlåse i illikviditet - og det kan godt være, at det lykkes i et vidst omfang; men jeg tvivler, for når maven begynder at knurre, så må man jo betale, hvad det koster!

Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33999
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

SEP 2012 Empty Så har virkeligheden opdaget det!

Indlæg af Thomas Søn Okt 07, 2012 7:43 am

FAZ

For vores formål er der følgende oplysninger:

De vigtigste industrielle råvarer for Kina:
Kul (Schon heute konsumiert China fast die Hälfte aller Kohle.)
Jernmalm (70% af verdensproduktionen ? )
Aluminium
Kobber

Kina råvarer

En let modificeret udgave.

Men det er det samtidige fald i både kul og jernmalm, der påkalder sig opmærksomhed.
Det foruroligende er at sådanne højovne, dem slukker man ikke lige "bare". Og når de først er slukket og nedkølet, så er det både dyrt og omstændeligt at tænde dem igen. Det er altså en større nedlukning - i den tid vil stålværkerne fortsat køre med underskud - netop fordi startomkostningerne er så store, så man vil altid se om det går over.

Det gør det ikke!

Faktisk tror jeg, at verdens forbrug i en rum tid fremover af stål vil blive stablet pænt og nydeligt - og vil blive afhændet til favørpris.
Thomas
Thomas

Antal indlæg : 33999
Join date : 27/10/08

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen

- Lignende emner

 
Forumtilladelser:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum